Postul Nașterii Mântuitorului sau  Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile, începând cu data de  14 noiembrie și până la 24 decembrie , inclusiv.

Dacă Lăsatul Secului cade miercurea sau vinerea, postul începe din 14 noiembrie.

Ce tradiții trebuie respectate în Post?

Una dintre tradițiile de Lăsata Secului este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare. 

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Citeste si: Sărbătoare 9 noiembrie 2022: Minunile săvârșite de Sfântul Nectarie

Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.

Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 

  • luni, 21 noiembrie 
  • sâmbătă, 26 noiembrie  
  • duminică, 27 noiembrie  
  • miercuri, 30 noiembrie  
  • sâmbătă, 3 decembrie 
  • duminică, 4 decembrie  
  • luni, 5 decembrie  
  • marți, 6 decembrie  
  • sâmbătă, 10 decembrie  
  • duminică, 11 decembrie  
  • luni, 12 decembrie  
  • marți, 13 decembrie
  • sâmbătă, 17 decembrie  
  • duminică, 18 decembrie 

Ce este interzis în Post?

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. 

În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează. 

În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea; detalii mai multe * 

În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează. 

Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte. 

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele de socializare. “Viața merge înainte!”- kfetele.ro

Citeste si: REMA, show exploziv pe scena festivalului Electric Castle 2024. Ce a spus artistul nigerian despre femeile din România- radioimpuls.ro

În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult. 

În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

În Postul Crăciunului, în principal, nu se consumă carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă preparate fără ulei şi fără vin. Marţi şi joi se pot consuma atât untdelemn, cât şi vin. Sâmbăta şi duminica, până pe 20 decembrie, se consumă ulei, vin şi peşte.

Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri se sărbătoreşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se poate mânca untdelemn şi se poate bea vin; iar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se poate mânca şi peşte. Marţi şi joi se mănâncă peşte, untdelemn şi se bea vin, când cade în aceste zile vreun sfânt mare, hramul sau sunt sărbători cu cruce roşie.

Citeste si: Postul Craciunului 2022. Ce nu ai voie să faci în această perioadă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si