Michael Bogdanov, nascut e 15 decembrie 1938, in Neath, o localitate din sudul tarii Galilor, a murit in urma unui infarct in cursul zilei de duminica.

Era cunoscut pentru versiunile sale regizorale ale unor piese de teatru contemporane, reinterpretari moderne ale textelor scrise de dramaturgul William Shakespeare, dar si pentru o serie de musicaluri si spectacole pentru tineri.

Funeraliile regizorului vor avea loc in tara Galilor si vor fi urmate de o ceremonie religioasa la Londra, a carei data va fi anuntata in zilele urmatoare.

Michael Bogdanov a regizat spectacole realizate de unele dintre cele mai prestigioase companii de teatru din lume, precum Royal Shakespeare Company, The Royal Opera House, Sydney Opera House, Burgtheater din Viena, si cu numeroase teatre de pe Broadway si West End.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

A fost director-asociiat la Royal National Theatre timp de opt ani, a regizat opt productii pentru Royal Shakespeare Company si a fost cofondator al English Shakespeare Company in 1986, alaturi de actorul Michael Pennington.

Michael Bogdanov, care a avut cinci copii, a fost director executiv al Deutsches Schauspielhaus din Hamburg- cel mai mare teatru national din Germania- din 1989 pana in 1992.

In 1982, a fost dat in judecata la Londra pentru ca a pus in scena o simulare a unui act sexual intre doi barbati in spectacolul "The Romans in Britain".

A fost acuzat ca a produs astfel o scena "de o indecenta crasa" in acea piesa jucata la Teatrul National din Londra. Dupa 30 de ani, vorbind despre acel proces, celebrul regizor britanic a spus ca s-a simtit "deosebit de usurat" in momentul in care procesul a fost anulat, iar Procuratura si-a retras acuzatiile, in a treia zi de audieri.

De asemenea, Bogdanov s-a declarat "extrem de furios" din cauza faptului ca Procuratura, influentata de Mary Whitehouse, o activista pentru moralitate, a permis demararea acelui proces.

Eseurile sale despre Shakespeare au fost publicate intr-o carte apreciata de critica, "Shakespeare: The Director's Cut", in 2003, urmata de un al doilea volum, in 2005.

Michael Bogdanov a fost casatorit cu Patricia Ann Warwick intre anii 1966 si 1998. in anul 2000 s-a casatorit cu Ulrike Engelbrecht.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si