Rețete de pască pentru masa de Paște 2023. Desertul care nu lipsește de pe masa românilor de Paște este tradiționala pască. Fie ea cu brânză sau smântână, cu ciocolată sau vanilie, pasca rămâne desertul specific acestei sărbători. 

Rețete de pască pentru masa de Paște 2023

Rețete de pască pentru masa de Paște 2023. Delicioase și ușor de preparate

Rețete de pască pentru masa de Paște 2023. Delicioase și ușor de preparate

[Sursa foto: colaj pixabay]

Ți-am pregătit două rețete de pască  delicioase și ușor de preparat.

Poftă bună!

Rețeta de pască tradițională cu brânză dulce

Pasca tradițională care nu lipsește de pe masa de Paști este pasca cu brânză dulce.

Citește și: Vinerea Mare 2023. Se spală în această zi?

Ingrediente pentru aluat:

 

  • 300 g faina;
  • 2 galbenusuri;
  • 50 g zahar;
  • vanilie;
  • un praf de sare;
  • coaja de lamaie;
  • 100 ml lapte;
  • 100 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer;
  • 50 g unt cu minimum 80% grasime;
  • 20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata.

 

Ingrediente pentru umplutură:

 

  • 1 ou;
  • 2 albusuri;
  • 200 g branza de vaci;
  • 50 g smantana grasa;
  • 30 g faina de orez sau faina alba;
  • un praf de sare;
  • vanilie;
  • coaja de lamaie;
  • 50 g unt cu 80% grasime;
  • 100 g zahar tos;
  • 50 g stafide.
  • Pentru decorarea preparatului, la final, vei avea nevoie de un ou batut.

 

Mod de preparare aluat: Primul pas este acela de a încălzi puțin laptele. Adăugăm zahărulși drojdia, apoi celelalte ingrediente. Acum trebuie să amestecați bine. După ce am amestecat ingredientele, adăugăm treptat făină. Frământăm până se omogenizează.  Aluatul se va lăsa la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul.

După ce a crescut, aluatul se va împărți în două: o treime pentru bază și două treimi pentru împletitură. Bucata mai mare se va împărți în alte două bucăți și se fac cordoane lungi și subțiri, care se vor împleti și ele.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Partea mai mică se va întinde pe masă, cu sucitorul, încât să acopere tava în care se va coace pasca. Împletitura decorativă se va pune pe margine și se lasă 15 minute la dospit.

Mod de preparare umplutură:

Primul pas este acela de a separa ouăle, albușurile se vor bate spumă cu un praf de sare. Restul ingredientelor se vor amesteca separat. Albușurile vor fi adăugate la restul compoziției, prin amestecare.

Umplutura se va unge cu un ou bătut înainte de a pune umplutura în aluat. Aceasta urmează să fie turnată în tavă. Se va coace 20 minute la 180 de grade Celsius, apoi 10-15 minute la 150 de grade Celsius. Se va scoate din cuptor și se poate tăia felii. 

Citește și: Urări de Paște 2023. ,,Iubeşte, iartă, cum EL te-a învăţat, Crede şi uită tot ce-ai îndurat. EL ţi-e lumina, căci EL te-a creat. Să nu uităm, numai EL ne-a salvat, Hristos a înviat!''

Pasca cu ciocolată

Ingrediente:

 

  • 300 g de aluat de cozonac
  • 250 g ciocolata neagra cu minimum 50% cacao
  • 250 g mascarpone sau o smantana de casa foarte groasa
  • 250 g unt cu peste 80% grasime
  • 8 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 30 ml coniac fin (eu am folosit Grand Marnier)
  • 30 g amidon

 

Mod de preparare:  Se întinde aluatul până devine foarte subtire, apoi se pune in tava unsa cu unt. Se niveleaza bine si se taie surplusul.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Între timp se pregătește  crema de ciocolata.

Intr-un vas se pun untul, mascarpone și ciocolata rupta bucăți și apoi se pun pe foc, la topit. Se amesteca pana cand ciocolata este topita complet.

Acum se adaugă zahărul, coniacul și gălbenușurile și se amesteca bine, apoi se adauga si amidonul cernut si se amesteca.

Se toarnă crema în forma cu aluat si marginile se ruleaza spre interior sau se face un model, dupa preferințe.

Se mai lasă în formă să crească, aproximativ 20 de minute, se ung marginile cu ou bătut si se baga la cuptor. Se coace la foc mediu, 175-180 de grade Celsius. Dupa 40 de minute se verifica, se face proba cu scobitoarea. Se lasă  pasca  la răcit, apoi se baga in frigider cel putin o oră, ca să se întăreasca bine crema. Se taie felii și se savurează.

Se poate decora deasupra cu fructe confiate, migdale, nuci, alune, după preferință și imaginație. Poftă bună!

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si