Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfintii Petru si Pavel

Potrivit datinilor romanesti, Sfantul Petru guverneaza peste ploaie si caldura, poseda puterea de a arunca grindina peste pamant. Se spune ca atunci cand tunetele se aud cumva inabusit, Sfantul Petru a pus la fiert piatra pentru grindina.

In ziua Sfintilor Petru si Pavel, oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor adormiti, de aceea sarbatoarea mai este cunoscuta si sub numele de Mosii de SanPetru.

Femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta. In aceasta zi, nu este ingaduit ca femeile sa manance mere. Dupa sarbatoare, femeile tinere pot manca, insa cele varsnice sunt nevoite sa mai astepte pana la Sfantul Ilie.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

In lumea rurala, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de SANPETRU si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care, pana in aceasta zi, umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul. Legenda spune ca cei doi sfinti sunt ocrotitorii detinutilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si