Insa, oricat de potrivit ar fi fost, o scapare a sa avea sa le aduca olandezilor multe necazuri si avea sa-l coste viata pe Johan de Witt. El a facut greseala de a neglija armata terestra a tarilor de Jos.

Dupa ce armata olandeza a lui Johan de Witt a fost infranta de francezi, propriul sau popor l-a atacat cu sabii si pistoale.

Johan de Witt s-a nascut in 1625 in tarile de Jos.

Tatal sau era un om distins si "burgmaster"-ul sau primarul din orasul natal al lui de Witt, Dordrecht.

Witt a fost bine educat si a dat dovada devreme de abilitati pentru matematica. El a scris unul dintre primele manuale de geometrie analitica.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cand a ajuns la putere, de Witt si-a folosit calitatile de matematician pentru a se ocupa de problemele bugetare si financiare ale republicii. Tatal lui Johan de Witt era un opozant infocat al Casei de Orania, o ramura a dinastiei aristocratice europene numita Casa de Nassau.

Intre monarhistii care sustineau Casa de Orania si clasa republicana a negustorilor exista de mult timp un conflict.

Johan de Witt a urmat calea tatalui sau.

A devenit din ce in ce mai influent politic si a ramas neclintit in opozitia fata de Casa de Orania. Inteligenta si elocinta lui, pe langa statutul tatalui sau, l-au ajutat pe Johan de Witt sa devina conducatorul Olandei.

El a fost numit consilier principal (lider politic al Olandei) in 1653, cand avea 28 de ani. La vremea cand a preluat puterea, Provinciile Unite (statul care a precedat Olanda) se aflau in razboi cu Anglia.

CONTINUAREA POVESTII AICI 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si