Pentru cercetarea efectuată pe 10 pacienţi a fost folosită o tehnologie nouă de scanare pentru a descoperi afecțiunile ce nu au fost interpretate de analizele convenţionale. Astfel, pentru tomografii a fost folosit un gaz numit xenon care ajută la crearea imaginii afecţiunii pulmonare.

Testele ce pot depista afecțiunile pulmonare pe termen lung ar fi foarte importante pentru pacienții infectați

Experţii sunt de părere că un test care poate depista afecţiunea pulmonară pe termen lung ar fi foarte important pentru pacienţii cu Covid-19.

Cât priveşte tehnica cu xenon, pacienţii inhalează gazul în timpul examinării Imagistice prin Rezonanţă Magnetică (IRM).

Profesorul Fergus Gleeson, care conduce studiul, a încercat această tehnică de scanare pe zece pacienţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani. După trei luni de la contractarea virusului, opt dintre ei au prezentat respiraţie greoaie persistentă şi oboseală, chiar dacă niciunul nu a fost internat la terapie intensivă sau nu a necesitat ventilaţie, iar testele convenţionale nu au descoperit probleme la nivelul plămânilor. Așadar, examinările au demonstrat în cazul lor semne de afecţiuni pulmonare- prin sublinierea zonelor unde aerul nu trece cu uşurinţă în sânge.

Gleeson plănuieşte acum să facă un studiu pe 100 de persoane pentru a vedea dacă aceste rezultate sunt înregistrate şi în cazul oamenilor care nu au fost internaţi şi care nu au avut simptome grave. Obiectivul este acela de a descoperi dacă leziunile pulmonare apar şi, în cazul în care rezultatul este afirmativ, dacă acestea sunt permanente sau trec cu timpul.

„Mă aşteptam la o anumită formă de afecţiune pulmonară, dar nu la nivelul pe care l-am văzut”

Citeste si: Bilanţ COVID 1 decembrie 2020: Câte cazuri noi s-au raportat în ultimele 24 de ore?

Citeste si: Când se întorc elevii la şcoală după vacanţa de Crăciun 2020? Structura anului şcolar

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Riscul pentru o boală severă şi deces creşte considerabil la persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Dar dacă în urma studiului este descoperit că leziunile pulmonare apar la persoane din diferite grupe de vârstă şi chiar în cazul celor care nu au necesitat spitalizare, „ţinta va fi mutată”, a mai precizat profesorul.

Profesorul este de părere că afecţiunile detectate cu ajutorul scanărilor xenon pot fi unul dintre factorii din spatele Covid-19. Oamenii nu se simt bine mai multe luni după ce au fost infectaţi.

Tehnica de scanare a fost dezvoltată de un grup de cercetători de la Universitatea din Sheffield, condus de profesorul James Wild, care a spus că oferă un mod „unic” de prezentare a leziunilor pulmonare cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2 şi a efectelor acesteia.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Dr. Shelley Hayles de la Oxford este implicată în planificarea studiului. Ea consideră că până la 10% dintre cei care au avut Covid-19 este posibil să aibă diverse forme de leziuni pulmonare, ceea ce duce la siptome pe durată îndelungată.

Dr. Samantha Walker, director de cercetare la Asthma UK şi British Lung Foundation, a spus: „Este o investigaţie interesantă şi este important ca afecţiunile la nivelul plămânilor post-Covid să fie urmărite mai departe şi la o scară mai mare, ca să înţelegem mai bine leziunile cauzate pe termen lung”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si