Șuncă de casă: rețetă tradițională de Crăciun. Cum se prepară șunca de porc fiartă cu usutoi sau cu boia de ardei
Șuncă de casă. Șunca de casă este un preparat pe care românii îl preferă să îl aibă pe mese zi de zi și la sărbătorile importante. Șunca de casă poate fi cumpărată din comerț sau făcută acasă, așa cum o făceau bunicii.
Șuncă de casă fiartă cu usturoi sau boia de ardei- Mod de preparare
Se pune la fiert la foc mic zeama de varză și apoi se adaugă bucata de slănină. Pentru a fierbe în apă cu sare este nevoie de doi litri de apă la care se pune o lingură cu vârf de sare cât să fie cu două degete peste aceasta, potrivit atlasculinar.ro.
Se pun frunzele de dafin, boabele de piper și ienibahar.
Se lasă la fiert aproximativ 30-50 de minute în funcție de mărimea și grosimea pe care șunca o are. Dacă furculița intră și iese ușor din bucata de șuncă aceasta este fiartă. Se scoate și se lasă la răcit.
Când s-a răcit puțin cu usturoi pisat amestecat cu puțin ulei și sare se freacă până bucata de șuncă este acoperită uniform.
După câteva ore, două sau trei se îndepărtează usturoiul pisat amestecat cu puțin ulei și sare de pe slănină cu un cuțit și se presară boia de ardei dulce mai multă sau mai puțină în funcție de preferințe. Se freacă bine pentru ca boiaua de ardei dulce să cuprindă toată bucata de șuncă și se pune între două funduri de tocat de lemn peste care se pune o greutate.
Șunca se dă la rece la frigider sau dacă este mai multă se poate congela.