Mango este fructul unui pom tropical, care face parte din aceeasi familie cu fisticul si caju-ul, Anacardiacee si genul Mangifera. Arborele de mango isi are originea in sudul Asiei, mai precis in Burma si estul Indiei, unde creste de aproape 4.000 de ani. A fost cultivat pentru prima data in India, apoi, s-a raspandit, mai intai in Malaezia, estul Asiei, estul Africii si apoi a fost, in cele din urma, adus in California in jurul anului 1880, potrivit Agerpres.

in Africa si Brazilia a fost adus de catre exploratorii portughezi, iar cultivarea mango a inceput in Hawaii si Florida in jurul secolului al XIX-lea. Cele mai multe fructe sunt consumate in SUA si sunt produse in Mexic, Ecuador, Peru, Brazilia, Guatemala si Haiti. in Europa, fructul de mango a fost adus tot de portughezi in secolul al XVI-lea.

in mai multe tari este considerat fructul national, precum in India, Pakistan, Filipine, Bangladesh.

Planta de mango necesita un climat subtropical sau tropical cald, fara perioade de inghet, deoarece pentru a se dezvolta corespunzator are nevoie de temperaturi medii de aproximativ 25 grade Celsius si o intensitate mare a luminii. Copacii mango sunt, de asemenea, renumiti pentru longevitatea lor, fiind cunoscute exemplare care au o viata de peste de 300 de ani si continua sa dea roade.

Frunzele tinere sunt, de obicei, de culoare rosie, apoi devin culoare verde deschis, care se inchide pe masura ce acestea cresc. Florile apar la terminalele de ramura si emana o substanta volatila, care poate fi alergena pentru unii oameni si poate provoca probleme respiratorii.

Dupa inflorire pana la maturitatea deplina a fructului este nevoie de 100-150 de zile, potrivit www.organicfacts.net. Fructele proaspete ar trebui sa fie cel putin de aproximativ 4 cm lungime.

Forma poate varia intre ovala, rotunda sau avand un contur asemanator ridichii. Pulpa, acoperita de un invelis exterior (pericarpul) neted, cand fructul este copt devine consistenta asemanatoare cu a piersicii si excesiv de suculenta. Ea are in interior un singur sambure de forma ovala.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Unele soiuri de mango nu se coloreaza in rosu, portocaliu sau galben, ele raman verzi. Cele verzi sunt populare in multe feluri de mancare din Thailanda, India si Malaezia. in pietele din India, fructele de mango verzi sunt uscate si transformate in pudra de mango sau amchoor/amchur, care este un foarte popular condiment indian.

Fructul este bogat in vitamine si minerale. De exemplu, un fruct de 150 de grame are in coaja si in pulpa o cantitate de vitamina A, suficienta pentru o saptamana intreaga pentru o persoana. in plus, pulpa contine vitamine (C, E, B6, K), riboflavina, niacina, acid folic, tiamina, acid panthothenic. Este bogata in fibre, antioxidanti, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, 17 aminoacizi, precum si alte substante.

Fructele de mango sunt utilizate pe scara larga in bucatarie. Necoapte sunt folosite in muraturi si in diferite feluri de mancare. Fructul copt este folosit pentru realizarea de sucuri, piureuri, inghetata, placinte si sosuri.

in medicina naturista, din frunzele de mango se prepara o infuzie utila in tratamentul parodontozelor, al diareei si diabetului, iar din samburi se obtine un decoct folosit in caz de infectie cu Trichomonas vaginalis, diaree sau hemoragii.

Aceste fructe bogate in fier sunt benefice pentru persoanele care sufera de anemie. Un consum regulat si moderat de mango poate ajuta la tratarea anemiei, actionand asupra cresterii numarului de celule rosii din sange. Aceasta componenta recomanda fructele si in dietele femeilor gravide, deoarece cerinta de fier in timpul sarcinii este extrem de importanta.

Mango are efecte benefice pentru sanatatea pielii. Aduce o stralucire sanatoasa acesteia si trateaza in mod eficient acneea prin deschiderea porilor pielii. Decolmatarea porilor pielii este cel mai eficient mod de a elimina acneea.

Cantitatile mari de vitamina A si vitamina C ajuta atat pentru a produce proteine, cat si colagen in interiorul corpului. Colagenul protejeaza vasele de sange si tesutul conjunctiv al organismului, incetinind astfel procesul natural de imbatranire al pielii. O cana de mango are 100 de calorii. Aceeasi cantitate furnizeaza 100% din recomandarea zilnica de vitamina C, necesara pentru cresterea imunitatii si formarea de colagen si 35% din vitamina A, importanta pentru vedere si cresterea oaselor. A fost demonstrata de studii clinice contributia importanta in protejarea organismul de cancer de plamani si din cavitatea orala.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Potasiul din mango este o componenta care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale. O cana de mango asigura 12% din fibrele necesare intr-o zi, care nu numai ca mentin realizarea unei digestii fara probleme, dar, de asemenea, reduce timpul de stationare a deseurilor in colon, reducand riscului de cancer de colon. S-au dovedit, in studii clinice, actiuni benefice ale compusi antioxidanti polifenolici din fructului de mango in protejarea impotriva cancerului de colon, de san si de prostata, dar si in leucemie.

Mango are cantitati importante de vitamina B6, care este vitala pentru mentinerea si imbunatatirea functiei creierului. Cu mango ca parte din dieta se poate asigura functionarea eficienta a sistemului nervos. Continutul de acid glutamic in fructele de mango imbunatateste, de asemenea, concentrarea si puterea memoriei.

La fel ca si morcovul, mango este bogat in beta-caroten, un carotenoid puternic, care ajuta la imbunatatirea sistemul imunitar al organismului facand organismul impermeabil la bacterii si toxine. Excesul de beta-caroten este, de asemenea, transformat in vitamina A in interiorul corpului. Aceasta este o alta vitamina antioxidanta, care ofera o protectie suplimentara impotriva radicalilor liberi ce pot afecta organismul uman.

Cercetari suplimentare sunt in curs de desfasurare, dar unele studii au aratat deja ca sunt fructe ce pot constitui remediu natural important pentru diabet, si chiar frunzele de mango sunt, de asemenea, utile in tratarea diabetului zaharat, potrivit foodfacts.mercola.com.

Este posibil ca mango sa provoace alergii. O cantitate mica dintr-o substanta toxica numita urushinol, se afla in coaja fructului si poate provoca dermatite. Gravitatea acestei alergii asupra pielii este diferita la persoanele care consuma fructul de mango.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si