Ovidiu Costea a început să cultive tuberoze în urmă cu 30 de ani, atunci când s-a mutat în Hoghilag. Satul este primul de la noi din țară unde florile originare din Mexic au fost plantate de către sașii stabiliți în zonă.

20.000 de pui sunt plantați în satul Hoghilag

Ovidiu Costea, producător: „Erau și două straturi de flori din astea rămase, plantate gata.

Și din alea încet, încet le-am înmulțit. Anul acesta cu totul, eu știu, să fie vreo 20.000 cu pui cu tot.”

Vestea parfumului de tuberoză s-a dus în toată țara.

Ovidiu Costea, producător: „Eu de acasă le dau. Sunt oameni care vin și de la Iași, de la Ploiești au fost. Eu le dau acasă. După mine nu este floare în fața ei. Mirosul nu se compară, nu există. Nu cred că există floare peste ea la miros.”  

Florile sunt mândria localnicilor, iar de-a lungul timpului, au devenit și o sursă de venit. Un fir se vinde cu prețuri cuprinse între 2 și 2,5.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Apocalipsa roșiilor. Comuna Matca, una dintre producătoarele de bază ale legumelor din România, vinde roșiile pe bani puțini sau le aruncă la gunoi

Florile albe cu mireasmă inconfundabilă sunt în curs de certificare la nivel național și european.

Nicolae Lazăr, primar: „În aceste zile comisia de certificare va veni la Hoghilag și ulterior dosarul certificării va fi trimis la Comisia Europeană.

Există linii de finanțare speciale pentru produse certificate, iar asta ne va deschide multe uși și orizonturi.”

Tuberoza de la Hoghilag ar fi astfel singura floare de la noi din țară cu indicație geografică protejată la nivel european. Până acum, în Europa, doar două flori din Ungaria și Belgia mai beneficiază de o astfel de certificare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si