Untișorul. Untișorul este o plantă de primăvară. Aceasta este preferată de mai mulți oameni în stare curdă.

Frunzele untișorului sunt folosite în salatele de primăvară, alături de lobodă, ștevie, leurdă. Poate deveni toxic, iar în anumite țări nu se consumă deloc în stare crudă.

Ce este untișorul?

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul se poate găsi în păduri, curți, grădini, parcuri sau malurile râurilor.

Rădăcina sa este tuberoasă și groasă. Floarea plantei dezvoltă o tulpină ramificată, cu o înălțime de aproximativ 10-30 cm.

Frunzele sunt dispuse alternativ, culoarea este verde închis, iar suprafața acestora este lucioasă. Se aseamănă cu frunzele de iederă. Codițele sunt lungi, unde dezvoltă bulbi de culoare crem, care sunt vizibili în perioada înfloririi.

Untișorul înflorește încă din luna martie, până în mai. Petalele untișorului sunt galbene, iar partea inferioară este verde.

Florile sale dezvoltă tulpini lungi. Acestea se ridică deasupra frunzelor. Devin albe, pe măsură ce se maturizează. Fructul untișorului este de culoare albicioasă, cu formă globulară. Se aseamănă bobului de porumb.

Cum poate fi consumat untișorul?

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Frunzele unitișorului, culese înainte de a înflori, pot fi consumate crude, în salate sau gătite. Pot fi consumate asemenea lobodei, măcrișului, șteviei sau alte tipuri de plante ale primăverii. Se pot adăuga în tocănițe, ciorbe sau supe creme.

Frunzele tinere sunt sigure pentru consum, dacă sunt mâncate crude. Untișorul devine toxic pe măsură ce planta se maturizează. 

De asemenea, untișorul poate fi dăunător organismului atunci când este consumat în cantități mari.

Se recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 100 de grame de untișor zilnic. Copiii mai mari de 10 ani pot consuma maxim 50 g sălățică. Se consideră că atunci când este gătit, acesta pierde din toxicitate.

Rețetă salată de untișor și cușcuș

Ingrediente

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

  • o mana de frunze fragede de untisor
  • o mana de frunze de leurda
  • o mana de frunze de loboda
  • cateva fire de ceapa verde
  • ½ ardei gras rosu sau ardei iute (dupa preferinta)
  • 3 rosii cherry
  • ½ castravete
  • 4 ridichi
  • 100 g de cuscus
  • ulei de masline
  • suc de lamie propaspat stors
  • sare si piper

Mod de preparare

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Primul pas este acela de a pune cușcușul la înmuiat în apă. Acesta trebuie lăsat 10 minute până se umflă. Se spală bine toate verdețurile sub jet de apă și se zvântă cu un șervețel. Ulterior se curăță legumele de coajă și se toacă mărunt. Când cușcușul este înmuiat, se pune într-un castron larg. Se adaugă toate frunzele de verdețuri mărunțite cu mâna și legumele tocate.

Se toarnă dressing-ul într-un castron peste cușcuș, verdețuri și legume.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Astragalus – calități curative și terapii adjuvante

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si