„Nu mă interesează!”.

Cât de des rostim asta și cât de des o auzim în jurul nostru? „Nu mă interesează!” – e replica unei generații marcate de prejudecați, o mentalitate periculoasă care distruge viețile copiilor noștri. Indiferenta noastră îi aruncă în ghearele morții, în cele din urmă.

Trăim în țara în care școala, care ar trebui să ne educe copiii, să îi facă oameni mari, le e dușman de moarte.

Unde ne-am pierdut noi, adulții, și cum a ajuns sistemul de învățământ din România să fie complice la distrugerea unei generații ce vede drogul ca pe o bomboană aducătoare de dependență la fel ca otrăvurile narco-traficanților?

Fenomenul drogurilor din școli- drumul spre disperare

Un psiholog a explicat acest fenomen: „Este similar cu o persoană cu caracter indezirabil, dar neagă și cu aceste unități școlare care știu ce se întâmplă dar nu mărturisesc că e o problemă. E vorba de imagine, repercursiuni, ne facem că nu e o problemă deci nu trebuie s-o rezolvăm. Este o problemă reală consumul de droguri în școli și licee. Foarte puțini elevi nu sunt consumatori sau nu au încercat această tentație”.

Citește și: Un fost fotbalist a rămas paralizat după ce a consumat o băutură ce conținea substanțe interzise

„Iarba Dulce” e ultima operațiune care arată cotele la care a ajuns fenomenul drogurilor în școlile din România.

Un grup de telegram cu peste 11 mii de membri, majoritatea elevi și studenți care însumează populația unui orășel.

Citește și: Tragedia unei familii din Olt: Doi copii au rămas orfani după ce mama s-a stins din viață la a doua naștere, iar tatăl lor a decedat ieri, la aproape trei ani de la decesul femeii

Percheziții domiciliare pentru elevii și studenții traficanți de droguri. Operațiunile „Laleaua” și „Meduza”

17 percheziții la domiciliile traficanților din București, Ilfov, Mureș, Brăila, Galați și Dâmbovița, 11 mii de membri și doar 15 persoane reținute.

Polițiștii au plecat pe firul lung al rețelelor drogurilor, au urmat dâra de prafuri care i-a dus la cele mai prestigioase licee din București dar și la o școală, ATENȚIE,  gimnazială. Procurorii antimafia DIICOT și ofițerii antidrog au dus în sincron două misiuni: „Laleaua”, nume ce vine de la drogurile importate clandestin din Olanda și „Meduza”, cuvânt ce descrie transparența grupurilor infracționale, devenite aproape invizibile pentru autorități dar și extinderea rețelelor în rândul tinerilor precum corpul unei meduze.

Citește și: Patru persoane sunt acuzate de tâlhărie și furt după ce au intrat într-o casă din Oravița

Printre cei prinși cu droguri se numără fii ai unor oameni importanți din instituții cheie ale statului. Sunt copii de bani gata ce primesc drept buget de cheltuială mii de euro pe lună, de la părinții mult prea ocupați să nu le lipsească nimic odraslelor lor.

Am luat la rând și celebrele licee din capitală, unde, în catalog, înscriși sunt și elevii traficanți. Nu o spunem noi, ci referatul procurorilor DIICOT. Prima oprire... Liceul I.L. Caragiale.

Andreia Bodea, Directoarea Liceului Caragiale e printre puținele cadre didactice care îndrăznesc să iasă în față și să vorbească deschis despre fenomenul periculos al drogurilor, care crește la poarta școlilor, departe de ignoranța autorităților și, de multe ori, cu acordul părinților.

Citește și: Trafic de droguri, pisică deghizată în bebeluș

„Oboseală... elevi care erau plini de energie și vioi care deodată se văd, zile la rând vin foarte obosiți la școală, își pun capul pe bancă, sunt apatici și nu erau așa. Sunt dezinteresați, nu mai au niciun fel de preocupare, tot timpul se plâng că sunt obosiți, să nu facă teme, inactivi la ore. Cum sesizăm, de fiecare dată anunțăm părinții, neavând cum să știu care este cauza din spatele acestei modificări de comportament. În două cazuri, însă, specifice, despre care am vorbit, acolo am avut o suspiciune clară că a fost vorba de un consum de țigări cu iarbă, de joint-uri. Unui elev i s-a făcut rău în oră fiind și s-a speriat, s-a panicat și primul lucru pe care l-a zis că a primit de la o colegă, prietenă o țigară cu iarbă”,  a mărturisit Andreia Bodea, Directoarea Liceului I.L. Caragiale.

Citește și: Un bărbat va fi condamnat la moarte pentru că a fost complice la traficarea unui kilogram de canabis

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

La Colegiul Național I.L. Caragiale găsim doi paznici la 1.300 de elevi. Cu alte cuvinte, aici, dealerii pot să-și instaleze și o tarabă dacă vor, că tot nu-i prinde nimeni.

Să nu-i judecați pe cei angajați să asigure paza liceului. Nici măcar un super-om nu ar putea să verifice sute de copii. În plus, legea interzice paznicilor și profesorilor să percheziționeze elevii.

Nepăsarea superiorilor și conversații halucinant de sincere, expuse de elevii liceelor implicate

Ajungem și la Colegiul German Goethe, unde anchetatorii l-ar fi depistat pe fiul unui important funcționar din statul român, transformat în membru al grupării infracționale.

Elevii de aici își amintesc și alte cazuri în care poliția și medicii le-au vizitat colegiul.

„L-a luat prima oară ambulanța, pentru că nu știu ce a avut. Acum, tot așa, au fost prinși intoxicați”.

Mergem și la Liceul Traian, în fața căruia se întinde un covor de chiștoace, aruncate de elevii ce vorbesc despre droguri precum niște experți.

„- Dintr-un anturaj de zece persoane, vă asigur că cinci se droghează.

- Și iarba de unde și-o cumpără?

- De la dealeri. În fiecare cartier sunt dealeri, vă dați seama. La cât de plictisitoare e educația din zilele noastre, eu îi cred și pe ei.

- Ce îi crezi?

- Că au nevoie de un… refresh.”

Citește și: Fenomenul drogurilor în școlile din România- duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i Romania!”

Aceasta este una dintre conversațiile halucinant de sincere dintre o elevă a Liceului Traian și reporterul Asta-i România.

Și aici, paznicul recunoaște că e legat de mâini și de picioare. Nici dacă ar vrea nu ar avea ce să le facă elevilor cu probleme.

Ajungem și la ușa directorului care ni se arată, mai degrabă, nepăsător în tot scandalul drogurilor din școala pe care o conduce.

„- Facem un reportaj despre drogurile, în școli.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

- Nu mă interesează.

- Nu vă interesează.

- Nu!

- De ce nu vă interesează?

- Nu mă interesează reportajul.

- Dar de ce nu vă interesează reportajul?

- Nu mă interesează să discut cu dumneavoastră pe acest subiect.

Citește și: VIDEO. Copiii mafiotului "El Chapo" și-au aruncat rivalii la tigri

- Bine, atunci haideți să discutăm despre alt subiect! Spun elevii dumneavoastră că nu prea sunteți la muncă, spun că nu vă faceți treaba, aveți un program foarte scurt, că e dezordine din cauza dumneavoastră, că e o grămadă de mizerie în fața școlii. E plin de chiștoace de țigări, pe afară. Asta vă interesează?

- Mă interesează multe lucruri, dar nu minciunile pe care le spuneți dumneavoastră. Dar nu mă acuzați de așa ceva, pentru că vă dau în judecată și o să vedeți că și câștig! Vă rog să poftiți afară!”

Potrivit statisticilor oficiale, prezentate de autorități, anul trecut, în țara noastră ar fi peste 1,2 milioane de consumatori. Cea mai gravă situație este se pare în Capitală. Unu din patru bucureșteni ar fi consumat măcar o dată droguri.

Citește și: Ce metodă a folosit un bărbat pentru a-i livra substanțe interzise unui prieten din penitenciar

3 vieți distruse pentru totdeauna: un tată ucis cu sânge rece de propriul copil și o mamă sfâșiată de reproșuri și regrete. E încă o tragedie care îngroașă lista neagră a zecilor de familii distruse din cauza drogurilor. Încă o familie transformată în victimă colaterală, într-o țară care își ia doza de inconștiență în fiecare zi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si