"Criza din Orientul Mijlociu a ajuns la linia roșie cu Iranul. Președintele american a dat undă verde bombardării unor ținte pe care rebelii houthi, susținuți și finanțați de regimul de la Teheran, le dețin în Yemen. Obiective din 16 locații au fost făcute una cu pământul și există numeroase victime. A fost un succes, anunță Joe Biden, în timp ce liderul Houthi amenință cu un răspuns dur. Astăzi, Turcia și Rusia au condamnat atacurile, care alimentează temerile cu privire la izbucnirea unui război între Iran și Occident", a transmis Cristian Sabbagh.

Atac masic împotriva rebelilor

Rachetă după rachetă, nu mai puțin de 60 de locații din Yemen au fost bombardate de avioane de luptă americane si britanice. Loviturile au fost făcute cu avioane de luptă şi rachete Tomahawk, lansate de la baza aviației regale din Akrotiri, Cipru, și de pe submarine.

Ținte au fost: sisteme radar, depozite şi locuri de lansare a dronelor, a rachetelor balistice și a celor de croazieră, toate deținute de rebelii Houthi, susținuți de Iran și... considerați teroriști de către Statele Unite.

„Aceste lovituri sunt un răspuns direct la atacurile fără precedent ale rebelilor Houthi împotriva navelor maritime internaţionale din Marea Roşie- inclusiv la utilizarea de rachete balistice anti-navă, pentru prima dată în istorie”, a anunțat preşedintele american, la scurt timp după ce a ordonat asaltul, cu sprijinul Marii Britanii și al mai multor țări. În acest timp, în Yemen, televiziunea deținută de Houthi difuzA imagini cu distrugerile produse de atacuri, iar gruparea a lansat amenințări dure.

Dușmanii americani și britanici sunt responsabili în totalitate de această agresiune criminală împotriva poporului nostru yemenit. Nu vor scăpa fără represalii și nepedepsiți!

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În ciuda acestor amenințări, șeful Casei Albe a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă gruparea militantă susţinută de Iran nu va înceta atacurile repetate asupra navelor comerciale din Marea Roşie.

De fapt, chiar operațiunea de noaptea trecută a venit ca răspuns la faptul că Iranul a confiscat joi un petrolier cu ţiţei irakian destinat Turciei.

"Condamnăm capturarea navei! Guvernul iranian trebuie să elibereze urgent nava și echipajul ei. Astfel de acțiuni provocative și inacceptabile trebuie să înceteze", a declarat John Kirby.

În acest moment, majoritatea navelor comerciale evită Marea Roșie și Golful Aden, controlate de Houthi, tocmai din cauza riscurilor de securitate. Și un român a fost luat ostatic în noiembrie, anul trecut, la bordul navei Galaxy Leader, care a fost atacată de rebeli.

Tot din cauza acestei grupări, navele comerciale care vin cu mașini și componente auto din Japonia, cu telefoane mobile din Vietnam, cu textile din Vietnam sau cu ceai și cafea din Kenya ocolesc prin Oceanul Atlantic și strâmtoarea Gibraltar ca să ajungă în Mediterană, și au întârzieri majore.

Cea mai mare temere este, însă, că, în urma loviturilor de noaptea trecută, Statele Unite, Marea Britanie și aliații sunt cu un pas semnificativ mai aproape de o confruntare directă cu Iranul. Prețul țițeiului ar sări în aer, ceea ce ar fi o cauză globală pentru noi scumpiri și instabilitate economică.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Alertă generală în Taiwan după ce China a lansat satelitul "Einstein Probe". Ce mesaj au primit pe telefon locuitorii insulei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si