„Bateriilor cu litiu, răspândite peste tot și care ne alimentează telefoanele mobile și dispozitivele electronice, pot fi un pericol atunci când călătorim cu avionul. Recent, într-un zbor american, rucsacul unui pasager a luat foc după explozia unui telefon alimentat cu astfel de acumulatori. Reglementările privind transportul bateriilor cu litiu au fost actualizate. Experții trag un semnal de alarmă”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Banalele baterii cu litiu, un adevărat pericol

Panica din cauza exploziei unui dispozitiv cu baterii litiu-ion a cuprins pasagerii unui zbor din America. Gadgetul deținut de unul dintre călători, în bagaj, s-a supraîncălzit până la extreme.
Aceste baterii sunt considerate, de altfel, un pericol, indiferent că alimentează telefoane, laptopuri, tablete, si chiar țigările electronice, pentru că se pot supraîncărca rapid, iar focul declanșat într-un avion ar fi dificil de stins. Multe companii aeriene le-au interzis din 2016.

Citește și: VIDEO- Avionul trimis după românii din Gaza, s-a stricat. Încă 41 de români cu dublă cetățenie au scăpat din Gaza

„În momentul în care ia foc și poate să ia foc foarte ușor, ea nu se stinge ușor, nu se stinge în mod natural decât în momentul în care se consumă și ultima celulă a bateriei”, a explicat Cezar Osiceanu, pilot.


Doar la începutul lui octombrie, instituția care răspunde de aviația civilă din Statele Unite, FAA a raportat 60 de incidente la bord care implică bateriile cu litiu-ion.
„Un exemplu al unui Boeing 747, care era în variantă cargo și care transporta un colet de 20-30 de telefoane mobile în care unul, a luat foc la decolare. Arzând el, a propagat și la celelalte 20 de telefoane și de acolo a extins focul și s-a prăbușit fără niciun drept de apel”, a mai explicat pilotul.

Pasagerii însă nu au cunoștință despre aceste riscuri. La fiecare cursă, bagajele sunt burdușite de aparate alimentate de astfel de acumulatori.
„- Dacă vă arăt, vă sperii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- Și o să le țineți acolo cu dumneavoastră?

- Păi dacă mă lasă, le țin. Asta e piesa de bază, bateria externă. Uite ce e aici. Și mai avem și un telefon aici”, a spus un bărbat.

Regulamentele prevăd, în general, purtarea gadgeturile în bagajele de mână. Fiecare pasager poate transporta maximum 20 de baterii de rezervă cu o putere de până la 100 Wh.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Specialiștii trag un semnal de alarmă și le recomandă tuturor pasagerilor să respecte indicațiile din timpul zborului și să pună câte o protecție la fiecare acumulator în parte pentru a preveni scurt-circuitele.

Companiile aeriene nu permit reîncărcarea bateriilor la bordul avioanelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si