UPDATE 13:15: Miliardarul Roman Abramovici ar fi prezent la negocieri

Miliardarul ruso-israelian ar participa la negocierile din Belarus, fiind invitat din partea Ucrainei, notează The Jerusalem Post. 

UPDATE 12:46: Negocierile dintre delegații au început

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis că negocierile dintre cele două delegații au început. Se urmărește încetarea imediată a focului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei. 

Se preconizează că negocierile ar putea dura câteva ore.

UPDATE 12:25: Președintele Ucrainei, mesaj de mulțumire pentru România

„Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. îi sunt recunoscător@KlausIohannispentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri", a scris pe Twitter Volodimir Zelenski. 

UPDATE 11:45: Armata Ucrainei spune că soldații ruși nu mai rezistă

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că soldații ruși sunt demoralizați și au ajuns la capătul puterilor, suportă pierderi grele și sunt întâlnite cazuri de dezertare și neascultare. Ucrainenii au negat declarațiile rușilor cum că ar fi capturat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare cetrală din Europa, unde s-au dus lupte grele.

UPDATE 11:44: Președintele Ucrainei cere aderarea imediată la UE

Volodmir Zelenski a cerut aderarea de urgență la UE. Acesta a spus că ucrainenii au dreptul de a fi pe picior de egalitate cu toți europenii și a precizat că acest lucru este posibil.

Președintele Ucrainei a cerut soldaților ruși implicați în război să depună armele.

UPDATE 10:44: Rusia dorește să ajungă la un acord cu Ucraina

Rusia vrea să ajungă la un acord cu Ucraina care să fie favorabil ambelor părți, a spus luni, negociatorul rus Vladimir Medinski, când cele două delegații se pregăteau pentru întâlnirea din Belarus.

UPDATE 10:40: Delegația Ucrainei a ajuns în Belarus pentru negocierile cu Rusia

Delegația trimisă de Ucraina a ajuns pentru negocierile cu Rusia la locul stabilit, la Gomel, în Belarus. Reprezentanții Ucrainei de la întâlnirea cu Rusia sunt: ministrul apărării, șeful fracțiunii Servitorul Poporului și viceministrul de externe. 

UPDATE 10:09: Armata Rusiei spune că au preluat supremația aeriană asupra Ucrainei

Trupele Rusiei spun că au stabilit supremația aeriană asupra Ucrainei. Totodată, a asigurat că civilii pot părăsi în siguranță capitala țării, acuzând că Ucraina îi folosește ca scuturi umane.

„Toţi civilii din oraş pot părăsi capitala ucraineană liber, pe drumul Kiev-Vasilkiv", la sud-vest de capitală, a spus la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, care a revendicat şi "supremaţia aeriană" în toată Ucraina. 

Potrivit ministerului, citat de Interfax, trupele rusești au cucerit oraşele Berdiansk şi Energodar situate în sud-estul regiunii Zaporojie, dar şi zona de lângă centrala nucleară din Zaporojie. Informaţia potrivit căreia zona de lângă centrala nucleară din Zaporojie a fost cucerită de ruși, a fost dezminţită de partea ucraineană, potrivit Interfax. 

UPDATE 09:48: Armata ucraineană a întrerupt avansul trupelor ruse spre Kiev

Reprezentanții armatei ucrainene a anunțat că Forţele Armate au reușit să întrerupă avansul trupelor rusești către Kiev. 

EFE transmite că: „ Au dat greş toate tentativele trupelor de ocupaţie ruse în a-şi îndeplini obiectivele", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul şef al armatei terestre în ceea ce privește dorința rușilor de a lua cu asalt zona care înconjoară capitala Ucrainei.

Oleksandr Sirski, citat de agenţia UNIAN a spus că: „duşmanul a înregistrat pierderi considerabile”. Armata terestră spune că deplasările trupelor rusești sunt controlate.

Statul Major ucrainean a anunţat că armata ucraineană „a încetinit ritmul ofensivei" ruse.

UPDATE 09:40: Negocieri între delegațiile Ucrainei și Rusiei

Ucraina participă la negocierile propuse de Rusia. Cele două delegații se întâlnesc la Gomel, în Belarus. 

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a acceptat propunerea președintelui rus Vladimir Putin și este gata să negocieze pacea și încetarea focului, a declarat sâmbătă secretarul de presă al lui Zelensky, Serghei Nikiforov.

UPDATE 08:06: Google Maps a anunțat că dezactivează informațiile legate de trafic din Ucraina

Google a hotărât să nu mai transmită informații în timp real, legate de traficul de pe străzile din Ucraina și despre întreaga situație. Decizia vine în urma consultărilor dintre reprezentanții companiei și autoritățile locale.

După Facebook și Twitter, Google introduce modificări speciale pentru Ucraina produselor sale. Astfel că, mai multe canale rusești au fost oprite din monetizare pe YouTube. Cel mai utilizat serviciu de navigare din lume, Google Maps, nu va mai afișa informații în timp real despre traficul de pe străzile din Ucraina. 

UPDATE 07:00: Joe Biden se consultă cu aliații în situația Ucrainei

Joe Biden a anunțat că va avea o convorbire telefonică cu aliații SUA, referitoare la situația din Ucraina. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns- antena3.ro

Această discuție va avea loc în cursul zilei de luni, în aceeași zi cu dezbaterea Adunării Generale a Națiunilor Unite, în vederea unei rezoluții de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Mai multe explozii au fost auzite în această dimineață în capitala Kiev și în oraşul Harkov, a transmis serviciul ucrainian de comunicaţii speciale.

Citeste si: Depozit pentru deșeuri radioactive din Kiev, lovit de rachete. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: ”Pentru România, nu există în prezent motive de îngrijorare”

În jurul orei 6 dimineața sirenele sunau în continuare în cea de-a cincea zi a invaziei Rusiei. O parte dintre locuitorii capitalei se adăpostesc la metrou.

Autoritățile au anunțat că o clădire rezidențială din orașul Cernihiv din nordul Ucrainei a fost cuprinsă de flăcări după ce a fost lovită de o rachetă, iar orașul Jytomyr din nordul țării a fost de asemenea ținta rachetelor noaptea trecută

Încă o noapte de rezistență pentru trupele ucrainene

Ucraina a transmis că trupele sale a mai trecut peste o noapte în care au reușit să respingă armata Rusiei care a încercat să pătrundă la periferia capitalei Kiev.

„Am arătat că ne putem proteja orașul de oaspeții neinvitați”, a declarat comandantul forțelor armate, generalul colonel Alexander Syrsky, citează Digi24.

Citeste si: Primarul Kievului: Suntem în pragul unei catastrofe umanitare. Capitala Ucrainei este "încercuită" şi "toate căile de acces sunt blocate"

Bilanțul luptelor de duminică este descris de autoritățile din Ucraina drept „un moment dificil” pentru soldați, având în vedere că trupele ruse „continuă să bombardeze în aproape toate direcțiile”. 

BBC scrie că, potrivit celor mai recente informații de la fața locului, trupele Rusiei au cucerit Berdiansk, un port aflat în sudul Ucrainei.

Bilanțul deceselor

Ministerul ucrainean de Interne a comunicat că au fost raportate 352 de decese a civililor ucraineni de la începutul invaziei, printre care și 14 copii. 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniți.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a vrut Tora Vasilescu să renunțe la actorie: "A fost ca o predestinare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

CNN a informat că, în baza unor imagini din satelit, un convoi militar rusesc lung de peste 5 kilometri se află pe o șosea care duce spre Kiev.

Citeste si: UE închide complet spațiul aerian pentru ruși, anunță Ursula von der Leyen. Rusia Today și Sputnik vor fi interzise în UE

Imaginile au fost observate dumnică, în jurul orei 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei. Drumul P-02-02 duce către Kiev. 

În convoiul văzut există camioane cu combustibil și logistică, pe lângă tancuri și vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată.

Martorii spun că în orașul Harkov, din apropierea aeroportului, aud explozii puternice.

Canada a închis traficul aerian pentru aeronavele rusești

Spațiul aerian din Canada a fost închis pentru toate aeronavele Rusiei, a transmis ministrul canadian al Transporturilor Omar Alghabra. 

„Cu efect imediat, spațiul aerian al Canadei este închis pentru toți operatorii de aeronave rusești. Vom trage Rusia la răspundere pentru atacurile sale împotriva Ucrainei”, a declarat Alghabra duminică, citează  CNN.

11 nave de transport rusești merg către Odesa

11 nave de transport ale Rusiei, în care există câte un batalion, se îndreaptă spre Odesa. Adjunctul șefului Administrației Prezidențiale ucrainene, Aleksei Arestovici, anunță că se va încerca debarcarea trupelor. 

Citeste si: Proteste masive împotriva războiului din Ucraina, în Sankt Petersburg și Moscova. Tinerii ruși sunt târâți pe jos și reținuți de polițiști

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si