Familia are un impact puternic asupra noastră. În familie aflăm cine suntem și cum să interpretăm lumea din jurul nostru. Dar dacă ne naștem într-o familie disfuncțională, atunci lupta ei pentru conectare devine și a noastră. Psihologul Cristian Andrei ne explica de ce se strică realțiile din familie și cum le putem repara, a transmis Cristina Dorobanțu.

De ce ne certăm în familie

Mădălina: Știm că sunt multe familii extrem de unite, dar sunt și familii la polul opus, unde există diverse conflicte între membrii. Cum ajungem să avem o relație disfuncțională cu familia și de ce?

Cristian Andrei: O să vezi o sumedenie de dușmani de prima clasa dintre rude și nu dintre străini. Acest lucru arată că familia pentru aceste comunități nu a reușit să le redea un sentiment de împlinire, ci mai degrabă senzația că pierd, că fac niște eforturi unii pe alți. De ce se chinuie unii pe alții? Pentru că de multe ori există competiție între bărbați și femei sau între familia de origine a ei și familia lui de origine.

Există acea cultură a suspiciunii. Prea e frumos, e ceva în neregulă. Astfel încât dacă cei doi miri se iubesc, se înțeleg bine, pentru soacră de exemplu, care e un fenomen social în România, e o frustare, e ceva suspect că se înțeleg așa bine.

Numai ea îl putea face pe fiul ei să se simtă bine.

La bărbați să votbesti de mama rău, orice până la mama. Și atunci se naște această tensiune.

Recomandarea mea este că tu, ginerică, să faci o relație proprie cu socrul și soacră ta, nu prin intermediul soției tale.
Una dintre cele mai amare forme de conflictualitate în familie este cea între soț și soție.


O comunitate rurală sau suburbană din România nu este pregătită ca femeia să fie emancipată, să câștige bani sau să călătorească, să aibă mobilitate sau să amâne ivirea copiilor până când va avea carieră sau să aibă prietene cu care să iasă. Lucrurile astea sunt foarte greu de înțeles pentru unii bărbați.

Citește și: VIDEO- „La Psiholog”, cu Cristian Andrei. Ziua Femeii, între sărbătoare și coșmar

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mădălina: Sunt foarte multe conflicte care pornesc între frăție, între părinți și copii din cauza banilor. Sunt într-adevăr banii un motiv de a-ți strică relațiile cu familia?

Cristian Andrei: Banul a fost întotdeauna ochiul cuiva, în toate culturile. Dar românii au un plus față de bani, gardul, găina care sare gardul, peticul de pământ, creanga de copac care trece la vecin. Oamenii nu prea sunt mulțumiti de proprietățile lor, de cât au, de cine sunt, de câtă școală au făcut.

Mădălina: Frații se pot certă de la bani sau orice alt motiv pt că au văzut asta la părinții lor sau părinții nu îi educa încă de mici să fie uniți, ca o adevărată familie?

Cristian Andrei: Există o greșeală veche pe care părinții o fac în creșterea copilului. Au un copil mai mare și unul mai mic și îl favorizează tot timpul pe cel mai mic.

Și de aici pleacă acea ura pe viață pe care copilul mare o ar pt sora sau fratele mai mic.
Încep să se certe pe bani, pe rechizite, pe ciocolățele pe care le primesc, pe moșterniri, pentru că cel mare e frustrat pentru că părinții nu i-au dat niciodată întâietatea cuvenită celui mare.

Se mai pot repara relațiile de familie odată ruinate? Pentru că fiecare ajunge la maturitate, își face viață lui și de vine tot mai greu să ne imapcam cu părințîi, cu frații?

Când se nasc primii copii din familie. Copilul area acea candoare, care poate strânge în jurul lui și pe bunici și pe unchi și pe mătuși și să fie totul frumos, dacă tu reușești să mergi cu acel copil spre cei cu care erai certat.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru că de multe ori nu îl lași să se ducă la verișorii lui, la unchi, dar trebuie să faci acest lucru pt caun copil este un foarte bun mediator cu inteligență lui emoțională imbatabilă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si