M-am îngrășat de la glanda tiroidă! De câte ori n-ați auzit această expresie și v-ați întrebat dacă este adevărat sau nu? Ei bine, glanda poate avea un impact puternic asupra greutății noastre și poate da simptome dintre cele mai neașteptate. Cum ne dăm seama că avem probleme cu glanda tiroidă dar și ce variante de tratament avem, aflăm astăzi de la invitatul nostru, doctorul Roxana Boanță, medic primar chirurgie tiroidă, a transmis Simona Pătruleasa. 

Glanda tiroidă, simptome și tratament

Simona- Așadar, este adevărată expresia m-am îngrășat de la glandă?

Roxana Boanță- Poate fi adevărată. Există niște nuanțe aici, nimic nu e alb și negru în medicină. Îngrășatul ce înseamnă?

Înseamnă un dezechilibru între aport, ceea ce mâncăm, ce și cât mâncăm și consum, de exemplu sport, mișcare. Cât consumăm efectiv din ceea ce avem depozitat, hormonii tiroidieni nu influențează neapărat aportul, asta ține în mare parte de noi. Hormonii tiroidieni în schimb influențează consumul, modul în care metabolismul nostru este mai alert, mai accelerat sau mai lent.

Dacă tiroida nu funcționează așa cum trebuie și  există o lipsă de hormontiroidieni, atunci putem să avem parte de un metabolism mai lent, caz în care se acumulează mai mult țesutadipos, nu numai țesutadipos, cât și există o retenție de apă.

Vine la pachet în general cu faptul că pacientul respectiv este mai puțin activ.

Totul la el funcționează un picuț mai lent, inclusiv dorința de a face mișcare și sport este mai redusă și atunci da, putem să spunem că în contextul în care glanda tiroidă nu funcționează foarte bin,e putem să avem un exces de kilograme. În acest context, dar cum spuneam, sunt niște nuanțe aici.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Simona- Așadar, care este diferența între hipo și hiper, ca să îi lămurim pe cei care nu s-au lovit de această problemă și nu fac diferența.

Roxana Boanță- Hipotiroidism înseamnă o lipsă de hormoni tiroidieni, adică tiroida produce insuficienți hormoni tiroidieni în corp. Hipertiroidia este excesul de hormoni tiroidieni, adică un număr crescut de hormoni și avem simptome diferite.

Hipotiroidism va însemna un metabolism mai lent, cum spuneam puțin mai devreme. Pacientul respectiv va fi el însuși cu o gândire mai lentă, va avea o memorie mai slabă, va fi somnolent, va tinde să se odihnească mai mult, va avea retenție de apă și poate deși nu-și modifică obiceiurile alimentare va fi un picuț mai greu pe cântar.

Tranzitul intestinal se modifică și devine mai lent, deci pacientul poate să se constipie medical, se vor observa o scădere a pulsului deci inima bate mai mai lent, pielea devine mai aspră, părul devine mai casant.

Citește și: Cine este românul care a murit sufocat de Paște, departe de casă! Ionuț avea 23 de ani și muncea în Italia

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pe de altă parte, dacă avem un exces de hormoni tiroidieni, acel pacient va fi agitat, o să se miște tot timpul, o să dea din picior, deși mănâncă mai mult decât de obicei, simte o foame din cauza consumului mare pe care îl are, o să piardă în greutate, deși însă este cu un metabolism alert.

El nu va pierde doar țesut adipos, pacientul respectiv va pierde și masă musculară și de aici apare oboseală musculară și oboseală a pacientului, care își pierde puterea.

Pacientul cu hipertiroidie va fi un pacient irascibil, nervos, care nu se odihnește, nu doarme bine, devine insomniac, părul devine subțire, se rupe pielea, este umedă, transpirată și sunt foarte multe semne.

Problema este că aceste semne nu apar toate la pachet, așa cum le am spus eu și nu ne încadrăm cu toții în capitolele din cărți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si