„Medicina de familie este aproape de colaps. Micșorarea bugetului pentru consultații i-a revoltat pe specialiști, care nu vor să mai semneze contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie. Aceleași probleme le au și medicii din ambulatoriu. Cei care au cel mai mult de suferit sunt chiar bolnavii, care ar putea să primească tratament contra cost”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Medicii de familie protestează din cauza bugetului micșorat pentru consultații

Medicii de familie din Timișoara au luat azi-dimineață cu asalt Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Timișoara.
Specialiștii avertizează că nu vor mai avea cum să ofere servicii medicale gratuite dacă CNAS va scădea de la 1 februarie sumele decontate pentru pacienți cu 30%.

În București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS. Protestul spontan de azi le-a întrerupt consultațiile și i-a scos în fața policlinicilor.

„Vor să facă consultația unui medic specialist 35 de lei impozabil, până acum a fost în jur de 50 de lei. Cu această sumă, noi nu putem să supraviețuim, nici să susținem cheltuielile cabinetelor”, a explicat un medic de familie.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Nu putem să ne jucăm cu sănătatea românilor, 4 milioane de oameni consultați de noi în toată țara, în fiecare lună, nu vor mai beneficia de la 1 februarie de asistență medicală gratuită, doar cu plată din cauză că noi nu mai vrem să semnăm prelungirea contractului cu CNAS în actualele condiții”, a spus medicul Cristian Diaconu, în timpul grevei de la Policlinica Vitan.

Nemulțumiți sunt și pacienții, care, deși înțeleg revolta, se tem că vor fi urmări dezastruoase pentru sănătatea lor.


„Cu un copil mic... să plătești consultații, să poți să te duci unde? N-ai unde, trebuie la medicul de familie, că dacă te duci la spital te trimit la medicul de familie și ei nu au ce să facă”, a spus o femeie.

Citește și: VIDEO- Zeci de dosare penale după proteste. Mii de camioane și tractoare au paralizat intrările din marile orașe

„Eu sunt la ministerul Sănătății, negocierile și contractele se încheie cu CNAS, iar finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor, din punctul meu de vedere trebuie să existe această soluție de rectificare bugetară”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
La nivel național, dacă acum 3 ani erau 13.000 de medici de familie, numărul lor a scăzut în prezent la 9.900.
CNAS a anunțat că discuțiile vor începe joi. Însă, protestele organizate azi dau tonul mai multor manifestații ce se anunță și în alte orașe.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si