Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Platim rate toata viata pentru o casa. Ce ne sfatuiesc psihologii

Suntem proprietari de case, cu orice pret. Nu conteaza ca ne investim toata viata in rate si ne sacrificam concediile sau pasiunile noastre pentru aceasta achizitie. Acest sentiment de a poseda o locuinta la varsta maturitatii vine din educatia primita si dintr-o convingere profunda de securitate, spun psihologii.

D.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Marius Tanase are 30 de ani si a accesat un credit Prima Casa in valoare de 60.000 de euro in 2016. De atunci si pana la varsta 57 de ani, va plati ratele pentru un acoperis deasupra capului. Adica pana in 2.046.

Ratele s-au tot schimbat, mai ales in ultima perioada, si spune el, este o grija permanenta ca, din salariu, sa puna mereu deoparte banii pe care ii da bancii lunar pentru apartamentul cu 2 camere din zona Titan.

In aceeasi situatie este si Ion Robe. A accesat acum 12 ani un credit in franci elvetieni. Din 2007 si pana acum, rata i s-a triplat. Viata i s-a dat atat de mult peste cap, incat daca ar fi sa o ia de la inceput, spune el, s-ar muta cu chirie.

ION ROBU, proprietar: Am avut rata initiala era in jur de 1.100 de lei, acum e in jur de 2.900

de lei. Am cunoscuti care se plang ca a crescut rata, mai e si problema Roborului! 

Citeste si: Ce relație era, de fapt, între tânărul care o însoțea și Diana Maria! Mama fetei ucise de urs în Munții Bucegi a dezvăluit adevărul- kanald.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Psihologii atrag atentia ca tendinta romanilor de a se simti stapani peste un spatiu este arhaica si asemanatoare celei din romanul "Ion", scris de Liviu Rebreanu.

Metafora „glasul pamantului” este mult mai pronuntata la noi ca popor, spre deosebire de alte state.

ANCA MAFTEI, PSIHOLOG: Societatea romaneasca este o societate foarte traditionalista, este crescut copilul in ideea in care parintii vor avea grija de el sau chiar este imperios necesar ca parintii sa ii ofere ceva, este termenul de "zestre" care inca se pastreaza!

Este recomandata o analiza atenta a veniturilor si cheltuielilor, astfel incat sa nu ne supraindatoram, spun psihologii, care inteleg foarte bine acest simt dezvoltat al proprietatii.

Anca Maftei, psiholog: Cele mai importante nevoi umane transferate in dorinte sunt nevoia de securitate, nevoia de aprobare si nevoia de control!

Un sfert din salariu, recomanda specialistii, trebuie sa mearga pentru rata lunara si alt sfert spre utilitati si hrana.

Chiria este o alternativa mai ales pentru tinerii care nu isi doresc prea mari batai de cap pentru zeci de ani pana la achitarea unui imprumut.

ANDREEA GURBAN, REPORTER STIRILE KANAL D: Peste 95% dintre romani sunt proprietarii caselor in care locuiesc, iar media la nivelul Uniunii Europene este de putin peste 70%. Alaturi de noi sunt croatii si slovacii, iar la polul opus, germanii si austriecii!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI