Putem scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact, dacă apelăm la operația cu laser. Ultimele aparaturi în domeniu fac această intervenție în doar 2-3 minute, iar imediat după aceea, putem vedea perfect. Însă este operația cu laser sigură sau poate avea și riscuri permanente? Despre toate acestea discutăm astăzi cu celebrul medic oftalmolog Andrei Filip. Bună dimineața și bine ați venit la noi, a transmis Simona Pătruleasa.

Riscurile operației cu laser, ochi uscați și iritație

Simona: Spuneți-ne cine poate să apeleze la această operație cu laser?
Andrei Filip: În primul rând cine își dorește. Trebuie să înțelegem că nu toată lumea trebuie să se opereze cu laser. Nu întotdeauna când un om vine la mine mă interesează să aflu care e problema lui. Rolul meu este să îi ofer un sfat corect.

Citește și: Test de iluzie optică! Găsește mărul diferit din imagine în 7 secunde!

Simona: Dar putem să facem această operație dacă avem dioptrii mici, pentru că eu am pus această întrebare,
pe mine personal mă interesează dacă sunt la început de această problemă pot să mă operez sau trebuie să aștept să port?

Andrei Filip: Totul depinde de tipul de dioptrie.

Eu consider în felul următor în momentul de față există soluții pentru absolut orice fel de dioptrie. Da, deci în principiu dacă un om vine, are o problemă legată de dioptrii, de nevoia de ochelari, este greu să cred că nu-i putem găsi o soluție. Da pentru că există foarte multe tehnici și din fericire le avem pe toate la dispoziție.

Simona: Dar dacă își doresc toți care ar fi candidatul ideal pentru operația cu laser?

Andrei Filip: La fel, sunt foarte multe variabile. Știu că în general primesc astfel de întrebări. Nu poți să-i bagi pe toți în aceeași oală. De ce vorbim despre dioptric cu minus care apar din copilărie sau la tinerețe vorbim despre dioptrii cu plus.

Simona: Deci ceva diferenția există.

Andrei Filip: Da există de la începutul vieții, dar încep să se manifeste mai târziu.
Există dioptrii cilindrice, există problema de care să lovesc oamenii care trec de vârsta de patruzeci de ani anume presbiopia. Acolo e nevoie de dioptrii diferite pentru distanțe diferite, deci un om are nevoie de o dioptrie la distanță, una o altă dioptrie pentru calculator și o altă dioptrie pentru citit. Deci asta vă spun, sunt foarte multe variabile. Eu le spun așa primul pas este să vină se face o evaluare.

Evaluarea înseamnă consultație discuție, da, și un set de investigații se fac niște analize exact.
De ce? Gândiți-vă că un om care are dioptrie nu are o boală.

El n-are nicio problemă de fapt și-a pus ochelarii sau lentilele de contact, vede perfect practic el își dorește un upgrade, vrea să fie mai bine decât e. Deci în momentul în care noi ne angajăm să-l ajutăm în direcția asta trebuie să știm în primul rând că ochii lui permit în cazul în care permit.

Ce tehnică este ideală pentru el și în același timp, trebuie să avem în vedere că dacă facem ceva să nu cumva să declanșăm altceva care să-i creeze vreo problemă e termen scurt mediu sau lung.

Simona-Din acest motiv se fac și aceste analize, aceste teste exact, dar dacă totuși am decis să ne operăm, totul e în regulă și descoperim nu știu că avem o altă problem, atunci operația nu are loc, nu?

Andrei Filip: Depinde de ce problem, că sunt situații în care pacientul vine pentru a scăpa de ochelari. O descopăr care și o altă problemă încerc să-i rezolv problema aia și de cele mai multe ori reușim da sau să i-o stabilizăm, după care ne putem controla de ne putem ocupa de problema cealaltă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Acuma se întâmplă din păcate să existe și situații în care pacientul să aibă o problemă pe care nu i-o putem rezolva. Există situații în care pacientul vine și e croit vrea să facă chestia aia și o explic și argumentez de ce nu-i bine să facă sau nu e momentul există situații în care le spun domnule mai stăm mai așteptăm șase luni, un an câțiva ani, revii și atunci am să spun dacă poți beneficia de o astfel de intervenție.

Simona-Sunt mulți adolescenți cu o miopie, care este vârsta minimă la care se pot opera?

Andrei Filip:Trebuie să aibă peste optsprezece ani, trebuie să idioptri stabile de minim un an și aici sunt multe variabile pentru că cu cât e mai tânăr cu atât nu te repezi să-l operezi, da deci trebuie să existe un istoric, să vezi că dioptriile sunt stabile.

Există oftalmologi care nu recomandă operația cu laser se spune că am rămâne cu ochii uscați că ar fi usturimii după.
Este adevăr sau mit?

De câte ori în viața dvs. până acum nu v-ați operat da v-au usturat ochii ați avut senzație de corp străin?

Și eu pățesc chestia asta și toată lumea pățește chestia asta. În momentul în care se de importanță foarte mare unui fenomen care din păcate face parte din viața noastră, toți stăm ce avem noi doi în comun da dvs. stați aici aveți aer condiționat aveți lumini eu ce fac eu stau toată ziua în sala de operații sau în cabinet aer condiționat, lumini, ni se usucă ochii.

În plus, la mine sunt dezinfectanți care iarăși sunt iritanți ș.a.m.d.
Deci toți vom dezvolta o problemă de film lacrimal numai că atunci când zici ochi uscați sună groaznic. Mi se usucă ochii nu se usucă și nu cad apar tulburări de film lacrimal o operație indiferent ce fel de operație e, va deranja un echilibru. În perioada imediat următoare, după operație, vor apărea fenomene neplăcute cum senzație de corp străini da lăcrimare ,fotofobie, ceață.

Mă sună pacienți după o lună da și zic domn dr. câteodată mai apare ceață este normal schimbăm și echilibru ăsta se reface. De asemenea, gândiți-vă că toți oamenii când se trezesc dimineața și se uită în cameră știu ce vor vedea au realitatea lor vizuală. Vezi bine prost știi că aia vezi. Eu am schimbat prin operație chestia asta și când te-ai trezi dimineață cu totul altceva e mai bine, dar începi să analizezi ea s-o fi întâmplat ceva am pățit ceva există o frică în spate. Eu le spun oamenilor așa să vă răspund punctual la întrebare.

Eu fac chirurgie fractivă de peste cincisprezece ani și din fericire am avut norocul să am acces la întotdeauna la tehnologii foarte deștepte dacă nu aș avea încredere în ce fac. Toți întreabă ok doctorii nu se operează încă n-am nevoie de ochelari nu cred că o să rămân mai suntem aici, nu cred că o să port ochelari nu mă văd. Da mi-am operat nepoți, prieteni, familie nu există dacă n-aș avea încredere înseamnă că m-am mințit toată viața am trimis am trăit degeaba nu deci dacă eu am încredere înseamnă.

În principiu vorbim de ordinul secundelor da vorbim de ori, vorbim timp operator laser laserul lucrează pe ochi câteva secunde în funcție de tipul de dioptrie. Dacă ne gândim la pereka, cea mai veche tehnică, aici timpul variază în funcție de dioptrie, da și poate să fie opt secunde poat să fie treizeci de secunde da dacă vorbim despre smile, timpul este destul de standard, adică e undeva între șapte opt zece secunde pe aici în funcție de dioptrie per ochi da dacă vorbim despre preț biontehnic asta care te ajută să vezi și la distanță și la aproape folosim două lasere acolo și avem primul laser care lucrează undeva în jur de cinci secunde și celălalt iarăși în funcție de dioptrie da poate să dureze opt sau

Simona: Se face și anestezie?

Andrei Filip: Anestezie cu picături nu există durere. La noi extraordinar pacientul a venit și a pus picături l-am operat și pleacă văzând, va vedea în ceață.
Acest lucru voiam se va vedea în ceață. Eu le spun oamenilor așa ce putem noi controla eu pot controla să iau decizii corecte să ofer sfaturi corecte și să fac o operație bună corectă pacientul ce poate controla să respecte sfaturile noastre și să ne informeze dacă-lui i se pare că e ceva în neregulă întotdeauna încurajăm.

Mai bine vii degeaba decât să spun vreodată că îmi pare rău.

În afară de asta nu putem controla așteptările, percepțiile pacientului, fricile, cât de ușor se panichează și
nu în ultimul rând ritmul de vindecare al fiecăruia. Unul s-a tăiat la deget în trei zile bine, altul într-o săptămână.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Simona: Putem să ne operăm doar la un singur ochi și apoi să-l operăm și pe celălalt?

Andrei Filip: Dacă vorbim despre tehnica asta de cele mai multe ori dar încă o dată întotdeauna în meseria mea tratamentele sunt ultra personalizate deci sunt situații în care recomand să se facă așa d.

Simona- Revine miopia?

Andrei Filip: Mă întreabă pacienții dl. dr. mă operez amiopie vreau să scap de ochelarii ce se va întâmpla?
Și eu le răspund așa ce putem controla? Putem controla momentul în care facem operația adică la momentul operației, dioptriile trebuie să fie stabile.

În mod normal, dacă sunt stabile ne așteptăm ca modificările să nu existe, dar dacă luăm niște poze cu mine de acum zece ani sunt un pic diferite de acum cinci ani de acum trei ani da da vedem niște schimbări. Ne-am schimbat pe afară ne schimbăm și înăuntru.

Revin la ce v-am spus mai devreme fac chirurgire fractivă de mulți ani da gândiți-vă că dacă aș fi văzut că într-adevăr ioptriile revin și oamenii au probleme nu prea sigur. În meseria mea e vastă, poți să găsești o grămadă de supraspecializări. Da, deci aș avea ce să fac și dacă aș considera că e rău.

Simona-Dar ne mai putem opera încă o dată în mod normal?

Andrei Filip: Da, aici iarăși este o discuție. Este foarte important ca pacientul să înțeleagă să fie informat să înțeleagă de la noi noi.
Știm ce trebuie să știe nu. Îmi place să luăm decizii bazate pe ce știm sigur, adică atunci când mă întreabă mai pot să mă operez răspunsul pe care îl ofer este următorul atunci când vom avea o problemă ne vedem dacă o s-o avem da ne vedem evaluăm și decidem de ce fac asta dacă eu îi spun unui om domnule eu te operez și dacă îți mai revine ochelari nevoia de ochelari sau dioptriile te mai operezi o dată.

El are în cap lasă-mă mă operezi cât o fi bine mai fac o dată nu știu ce. Să presupunem că în intervalul ăsta el ar lua decizia bazându-se pe o promisiune a mea. Pățește ceva face o cheratoconjunctivită m-a dat un exemplu care îi creează niște probleme corneene care devin contraindicate pentru operație.

Se întoarce la mine am o problemă ați zis că mă puteți opera păi da dar știi că e asta nu-mi place să dezamăgesc îmi place să avem cât mai mult control. Deci în general când există probleme găsim soluții.

Simona- În ultimele secunde vă rog să-mi spuneți ce costuri sunt ce presupune?
La fel, depinde de tehnici da dacă vorbim am voie să spun prețuri exacte cu aproximație sigur.
Da prețurile de exemplu în jur de prețurile la intervențiile laser pentru minus plus astigmatis sunt undeva în jur de opt mii de lei, pentru un ochi.

Dacă vorbim despre soluții pentru tratarea presbiopie, da mai există și lucruri intermediare. Dacă vorbim despre soluții pentru presbiopie sunt undeva în jur de zece mii de roni pe aici per ochi per ochi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si