Tot mai puțini copii se nasc anual în România. Lipsa banilor și grijile tot mai mari îi fac pe tineri să nu-și mai dorească să devină părinți. Cred că nu ar putea să le ofere celor mici un trai decent, astfel că amână momentul până lsa vârste înaintate. Iar predicțiile specialiștilor sunt îngrijorătoare, a transmis Cristian Sabbagh.

Femeile nu mai consideră nașterea o prioritate

„De ce nu-i în planul meu să fac copii? Pentru că nu e o prioritate, mi se pare că mi-aș risipi tinerețea”, a transmis o tânără.

În plus, tânăra ne mărturisește că ar trebui să aibă o situație financiară extrem de bună ca să-și dorească să devină mamă.

E foarte scump într-adevăr să ai un copil, adică dacă ar fi să fac un copil mi-ar plăcea să am bani de bonă, nu am bani de bonă. Nu vreau să stau nici ciufulită acasă și să nu am grijă de mine, a continuat aceasta.

Și la fel gândesc mulți tineri.

Nu vreau să am un copil să știu că nu pot să îi ofer chestii materiale cum mi-au oferit și ai mei, vreau sp știu că o să am un copil când o să fiu eu ca persoană stabilă și nu să îl țin după mine să zic că nu pot azi. Vreau să știu că am timp de el, când o să simt că o să fie momentul potrivit, dar înainte de 30 de ani chiar nu cred,

a mărturisit altă tânără.

Citește și: VIDEO- Nașterea naturală: plusuri și minusuri. 50% din mame aleg să facă cezariană, decât să nască natural

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Lucru care se vede atunci când ne uităm pe cifre: populația României a scăzut constant. În 2021 au fost cu puțin peste 19 milioane de oameni. Mulți au plecat din țară în căutarea unui trai mai bun, iar cei care au rămas fac tot mai puțini copii, la vârste înaintate.

Femeia are în momentul de față o traiectorie educațională mult mai lungă decât o avea înainte și grija principală a femeii este mai degrabă să securizeze locul de muncă, să stabilizeze viața profesională și întârzie tot mai mult vârsta la prima naștere. Și pe de cealaltă parte, migrația, a declarat un sociolog.

Conform datelor, în primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii, cei mai puțini din ultimii 145 de ani.

Și la noi în spital s-a răsfrânt, dacă acum 20 de ani media ajungea la 4.000 și ceva pe an, acum ajungem abia la 3.000. O ușoară creștere în perioada pandemiei și chiar a fost o creștere undeva la 3.400, după iar au început să scadă și anul trecut am avut 2.700 de nașteri, a declarat Daniela Oprescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Statul acordă sprijin financiar în primii doi ani de viață ai copilului, o alocație lunară cuprinsă între 256 și 631 de lei până când cel mic face 18 ani, dar și sporuri în cazul în care există familii cu probleme.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Sunt multe măsuri care se pot lua în România. Pe lângă aspectele ce țin de sănătate publică, sănătate reproductivă sunt și aspectele economice- acolo unde oamenii care aleg să facă copii, acolo unde trebuie să fie o decizie extrem de asumată, trebuie să fie susținuți, a declarat Adriana Radu, președinte Asociația Sexul vs Barza.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că România ar putea avea în jur de 17 milioane de locuitori în 2050, aceeași populație ca după Primul Război Mondial, iar în 2100 ar putea scădea până la 8 milioane.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si