România este fruntașă europeană la accidente rutiere, dar statistica nu îi împiedică pe legiuitori să propună scăderea vârstei pentru obținerea carnetului. Tinerii ar putea ieși cu mașinile în trafic încă de la 17 ani, cu condiția să aibă un șofer  experimentat lângă ei. Experții în conducere defensivă cred că proiectul de lege ar putea să facă mai mult rău pe șosele, a transmis Simona Pătruleasa.

Șoferi de la 17 ani

Permisul de conducere ar putea fi obținut la 17 ani, iar tinerii ar avea voie să conducă prin trafic. Așa sună propunerea mai multor parlamentari, care pun însă și condiții. Până la 18 ani, tinerii șoferi vor putea ieși cu mașinile pe șosele doar dacă sunt însoțiți de un adult cu o experiență de cel puțin 10 ani de șofat.

Citește și: VIDEO- Tragedie cu bolidul abia primit cadou. Șoferul, un tânăr, a fost rănit, iar prietena sa de 17 ani a murit pe loc

Aleșii s-au inspirat din legislațiile altor state, precum Austria, Germania ori Marea Britanie. În plus, în cazul în care tinerii șoferi încalcă regulile de circulație, însoțitorul din dreapta va răspunde în mod egal cu acesta și va putea fi testat pentru consum de alcool sau droguri.



Paul Cristian Ichim, inițiator- În condițiile în care ai lângă tine pe cineva cu experiență și ne gândim aici la familie, în primul rând, la un părinte, are tot interesul să se asigure că tânărul care a obținut permisul de conducere este în siguranță. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: ANM: Avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi municipiul Ilfov. Populația, sfătuită să ia măsuri- wowbiz.ro

Experții în conducerea defensivă cred, pe de altă parte, că o astfel de reglementare ar putea mai degrabă să dăuneze, în loc să crească siguranța în trafic.

Sorin Ene, specialist în conducere defensivă- Sunt conducători auto care din lipsă de experiență, din teribilism, prin prezența altor persoane în mașină, „încurajați” de aceștia ca și pasageri în mașină să circule cu viteze mai mari, mai tare, hai să fugim, că te-a depășit, etc, cauze care produc de foarte multe ori accidente.

Psihologic, anul în care proaspeții conducători auto ar fi supravegheați are beneficii pentru toată lumea.

Larisa Herculea Andronic, psiholog- În felul ăsta ar avea posibilitatea să creeze niște automatisme în legătură cu condusul, care se creează în timp. Și cred că este mai potrivit să fie supravegheați pe tot acest parcurs, decât alternativa, să fie nesupravegheați, să-și ia direct permisul de conducere și apoi să plece la drum pe cont propriu.

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Inițiativa se află deocamdată în dezbatere în Parlament și are nevoie de votul aleșilor. România este campioană în Europa la accidentele rutiere. Anul trecut, la nivel naţional, s-au înregistrat peste 4.500 (4.525) de accidente rutiere grave.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: