IPS Teodosie a transmis, marți seara, un comunicat de presă prin intermediul Arhiepiscopiei Tomisului în care îl acuză pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, că "s-a antepronunțat" și a încălcat flagrant hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și: IPS Teodosie, reacție surprinzătoare după anunțul procurorilor DNA. "Nu e nicio urmărire, nu există probe"

Lui Vasile Bănescu i se reproșează că a transmis un mesaj presei fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

În acest fel, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei ar fi încălcat o hotărâre a Sfântului Sinod, fiind vorba de un caz care îl privește doar pe IPS Teodosie și pe un consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului.

IPS Teodosie, un nou conflict cu Vasile Bănescu

Teodosie îl acuză pe Vasile Bănescu, între altele, de încălcarea prezumției de nevinovăție în cazul persoanei sale în noul dosar deschis de DNA. 

În primăvara acestui an, cei doi oficiali din BOR au mai avut un schimb de replici tăios pe marginea datei la care se sărbătorește Paștele ortodox. S-a ajuns atunci la jigniri personale și referiri la membrii familiei.

Citește și: Patriarhul Daniel intervine în conflictul dintre ÎPS Teodosie și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

În comunicatul transmis azi de biroul de presă al IPS Teodosie se spune: "Întrucât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunțat, fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului(...)

creează impresia greșită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română și, mai presus de toate, prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii".

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Teodosie îi reamintește purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că „purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale și nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituția pe care o reprezintă” (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4).

IPS Teodosie: Momentele de tensiune, fabricate special pentru a umbri perioada de post 

În comunicatul de presă de marți seara, Arhiepiscopia Tomisului nu se rezumă la dialogul cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, ci aduce precizări cu privire la acuzațiile aduse de procurorii DNA.

În plus, IPS Teodosie transmite că regretă că "aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine".

"Față de apariția în presă a comunicatului redactat și difuzat de către Biroul de informare și relații publice al Direcției Naționale Anticorupție astăzi, 5.12.2023, având numărul 1128/VIII/3, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Aspectele menționate de către domnii procurori probabil că sunt cele din materialul video apărut în presă. Când avocații celor invitați astăzi la Direcția Națională Anticorupție vor lua contact cu elementele dosarului, vom putea reveni cu informații noi.

2. Întrucât Arhiepiscopia Tomisului a solicitat, prin comunicatul său din 21 noiembrie 2023, autorităților publice „să aprecieze dacă fapta pretinsului „intermediar” cade sub incidența prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal și să acționeze în consecință” și și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și eventuala soluționare a situației, menționăm că ne menținem punctul de vedere privind nevinovăția Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a Consilierului eparhial.

3. Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine. Arhiepiscopia Tomisului își va continua nestingherită viața spirituală, Chiriarhul și preoții ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioșii ortodocși din cuprinsul celei mai vechi eparhii a țării vor fi pomeniți în continuare la toate sfintele rânduieli.

4. Nutrim speranța că legea va fi împlinită în litera și în spiritul său, credem cu tărie că autoritățile își vor face datoria și că principiile constituționale vor fi respectate. Atât Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului cât și Consilierul eparhial, în calitate de buni cetățeni, se vor conforma întru totul solicitărilor instituțiilor abilitate", se mai spune în mesajul Arhiepiscopiei Tomisului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta pe TikTok”- radioimpuls.ro

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului urmărit penal de DNA

IPS Teodosie: Credem cu tărie că autoritățile își vor face datoria și că principiile constituționale vor fi respectate 

[Sursa foto: Facebook / Arhiepiscopia Tomisului]

Ce acuzații îi aduce DNA lui Teodosie

IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de DNA de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, după cum a anunțat parchetul anticorupție într-un  comunicat de presă.  

Potrivit procurorilor DNA, în iulie 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului prin trafic de influență la Secretariatul de Stat pentru Culte.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

Prima reacție a Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a reacționat printr-un mesaj transmis de purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu.

"Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în legătură cu începerea urmăririi penale a arhiepiscopului Teodosie. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
doctorulzilei.ro
Listerioza Listerioza
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si