Serghei Karaganov, un cunoscut analist politic rus, i-a cerut lui Vladimir Putin să-și demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva statelor membre NATO care sprijină Ucraina, informează agenția bulgară Novinite.

Citește și: Rusia și-ar putea uni forțele cu China. Anunțul momentului vine de la Moscova, la o zi după atacul Ucrainei asupra capitalei ruse

Karaganov, care are o influență semnificativă asupra discursului de politică externă a Rusiei, a sugerat într-un interviu acordat Kommersant că Moscova ar trebui să ia în considerare o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO.

Motivul invocat de analist: Rusia își demonstrează în acest fel disponibilitatea de a escalada conflictul dacă este necesar, fără a provoca un război nuclear pe scară largă.

Avion al Rusiei, doborât în Marea Neagră

Cea mai recentă lovitură primită de Putin a fost dată de luptătorii Forţelor Speciale ale Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, care au distrus miercuri, în cursul unei operaţiuni în Marea Neagră, un avion de luptă rusesc de tip Su-30SM.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Avionul rusesc a fost distrus și scufundat în Marea Neagră prin lovirea lui cu ajutorul unui sistem portabil de apărare antiaeriană.

Ce spune doctrina nucleară a Rusiei

Karaganov a susținut că actuala doctrină nucleară rusă, care permite doar represalii nucleare în cazul unui atac nuclear sau al unei amenințări existențiale, este inadecvată.

El a criticat această abordare ca fiind ineficientă și periculoasă, susținând că nu reușește să descurajeze adversarii și ar putea duce la căderea Rusiei dacă nu este revizuită.

Potrivit lui Karaganov, Rusia trebuie să-și afirme dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la orice atac major sau ocupare a teritoriului său, ca mijloc de descurajare.

Opiniile lui Karaganov, deși nu reprezintă politica oficială, sunt monitorizate îndeaproape de experții occidentali în securitate, deoarece reflectă elementele mai agresive din cadrul discuțiilor strategice ale Rusiei.

Karaganov pledează pentru o reevaluare a poziției nucleare a Rusiei, subliniind necesitatea unei poziții mai agresive pentru a preveni erodarea în continuare a poziției Rusiei.

Serghei Karaganov are influență asupra lui Vladimir Putin

Serghei Karaganov are influență asupra lui Vladimir Putin


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si