Oradea a devenit o destinație la modă pentru turiștii români și străini, numărul acestora crescând de la an la an. În relansarea turistică a orașului a contat faptul că multe obiective istorice ale orașului au fost reabilitate.  Orașul respiră acum un aer european, începînd cu Piața Unirii, centrul istoric al orașului, și terminând cu Cetatea Oradei, reabilitată în totalitate, după ce, ani de zile, a fost o ruină aproape părăsită.

Oradea
Ilustrată din centrul istoric al orașului Oradea

Oradea are o istorie bogată și zbuciumată, plină de curiozități. Orașul a fost menționat prima dată în documente istorice în 1113, cu numele latinesc Varadinum. În cetatea medievală trăiau români, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ruteni și turci.A doua curiozitate este aceea că, în anul 1836, un incendiu a devastat orașul. Focul a distrus 414 case și a ținut trei zile.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Zile libere 2020. O veste excelentă: încă o zi liberă! Nu vor beneficia toți românii. Cine sunt norocoșii

Citeste si: Grecia impune noi restricții, după creșterea alarmantă a cazurilor. Noi reglementări pentru zeci de mii de turiști români

Citeste si: Cazare la pensiuni sau hoteluri Delta Dunarii care te fac sa te simti regeste!

Oradea e considerat cel mai sigur oraș din România

Un alt reper istoric este acela că pe 12 octombrie 1918, în casa dr. Aurel Lazăr, a fost redactată Declarația de la Oradea, documentul care proclama dreptul românilor transilvăneni la autodeterminare. A patra curiozitate ar fi că Biserica Baptistă Emanuel, unul din obiectivele de neratat din Oradea, este cea mai mare biserică baptistă din Europa.

Al cincilea lucru inedit despre  Oradea este acela că a fost desemnat drept cel mai sigur oraş din România în urma unui studiu privind siguranţa oraşelor şi cartierelor din țara noastră.

Oradea
Imagine panoramică a orașului Oradea

La un moment dat, Oradea a câștigat titlul de „Cel mai frumos oraş al României” cu 13.033 de voturi într-un sondaj realizat pe rețeaua de socializare Facebook. În fine, a șaptea curiozitate este aceea că Oradea este considerat cel mai curat oraș din România, alături de Brașov și Sfântu Gheorghe. Rezultatul a venit în urma unui studiu care a analizat părerea cetățenilor despre gradul de curățenie din orașele în care locuiesc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si