Stresul maxim, in timpul adolescentei  Mamele epuizate, lipsite de somn care au grija de nou-nascuti par a fi cele care trec cea mai stresanta perioada a vietii de parinte, dar acum experitii sunt de parere ca nu aceasta perioada este grea, furtuna declansandu-se in perioada adolescentei copilului.

Cercetatorii americani au realizat un studiu pe 2.200 de mame care aveau grija de diferite categorii de copii, de la sugari pana la adulti in adevaratul sens al cuvantului.

Echipa de cercetatori a analizat factori precum starea de bine a mamelor, stilul prin care isi educau copiii si perceptiile pe care le aveau despre copiii lor. Astfel, studiul a dezvaluit ca  sentimentele de stres, depresie si nesiguranta cresc odata cu dezvoltarea si cresterea in varsta a copiiilor.

Mamele care aveau grija de copii cu varstre intre 11 si 12 ani resimteau cel mai mult aceste sentimente, in timp ce mamele sugari se simteau cele mai bine, in mod paradoxal, scrie Adevarul.

„Copiii lor trec printr-o serie de schimbari simultane. Debutul pubertatii, furia data de hormoni, schimbarile corporale, nevoia de a fi populari in fata celorlalti, experientele cu diverse vicii, experientele sexuale, toate acestea ii determina pe copii sa se separe de parinti si sa devina independenti, ceea ce determina stresul mamelor“, a declarat Suniya Luthar, profesoara la Universitatea din Arizona si realizatoarea studiului, pentru „The Independent“.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De de se produce „ruptura“  „in efortul de a se distanta de parinti, copiii par a fi retrasi, inchisi in ei, capriciosi si sfidatori cu cei din jur“, subliniaza experta. Parintii pot vedea acest aspect ca pe o problema si pot resimti stres.

Toate acestea dau nastere „furtunii perfecte“, iar parintii pot fi confuzi si nu inteleg daca se pricep sa-si educe copiii sau nu, mai subliniaza ea.

Ceea ce a surprins cercetatorii cel mai mult a fost modul constant in care mamele se chinuiau cu aceste temeri.

„Indiferent ca vorbim de depresie sau anxietate, sentimentele lor vizavi de ce inseamna sa fii parinte, chiar si despre relatia de cuplu, aratau ca se chinuie cel mai mult in timpul etapei de mijloc in dezvoltarea copiiilor“, a mai zis Suniya Luthar. De ce doar mamele sunt afectate de aceste stari? „in majoritatea cazurilor, mamele sunt ingrijitorii primari ai copiiilor, ceea ce inseamna ca sunt primele care raspund cand copiii lor au o problema.

Studiile arata ca mamele sunt cele care reactioneaza imedait cand aud plansetele copiilor, spre deosebire de tati“, spune profesoara. Echipa de cercetatori vrea acum sa conceapa o schema prin care sa ajute mamele la nevoie. „Lucram la un program de interventie prin care mamele sa se ajute reciproc, mai ales in perioada in care copiii lor trec prin schimbari“, spune experta.

 


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si