Alegerile prezidențiale din 2024 sunt așteptate cu interes de întreaga țară, iar Guvernul României a aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României.

Depunerea candidaturilor

Unul dintre cele mai importante momente în pregătirea alegerilor este depunerea candidaturilor. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la Biroul Electoral Central (BEC) este 5 octombrie 2024. Această dată este crucială pentru toți cei care intenționează să intre în cursa pentru Președinția României, oferind partidelor politice și candidaților independenți timpul necesar pentru a-și strânge semnăturile de susținere și a-și pregăti campania electorală.

Pe 24 septembrie 2024, alegătorii români din străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral dacă doresc să voteze din afara țării. Acest pas este esențial pentru ca aceștia să poată participa la alegeri, folosind platforma online pusă la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe 6 octombrie, BEC va stabili orarul pentru campania electorală și va repartiza timpii de antenă la radio și televiziune pentru candidați. Ulterior, pe 10 octombrie, candidaturile și semnele electorale vor fi comunicate către birourile electorale județene și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Un hoț s-a dat drept manechin și a stat ore în șir în vitrina unui magazin cu o geantă în mână ca să poată fura după închidere- antena3.ro

Calendar alegeri prezidențiale 2024

Calendar alegeri prezidențiale 2024

[Sursa foto: Hepta]

Citește și: Ce avere are Mircea Geoană, la 66 de ani. Apare totul menționat în declarația lui de avere

Ordinea candidaților pe buletinele de vot

Un alt moment important este 12 octombrie, când BEC va stabili ordinea candidaților pe buletinele de vot, definind astfel modul în care aceștia vor apărea în fața alegătorilor pe buletinele de vot.

Campania electorală

Campania electorală pentru primul tur va începe oficial pe 25 octombrie și se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 7:00. Alegătorii din străinătate vor avea două zile pentru a-și exprima opțiunea electorală, începând din 22 noiembrie, iar în România, ziua votării este stabilită pentru 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00.

Calendar alegeri prezidențiale 2024

Calendar alegeri prezidențiale 2024

[Sursa foto: Hepta]

Citește și: VIDEO Când vor avea loc alegerile prezidențiale. Coaliția PSD-PNL a luat o decizie

Al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din 2024

Dacă niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, va fi organizat un al doilea tur de scrutin. Acesta va avea loc pe 8 decembrie 2024. Calendarul pentru al doilea tur prevede începerea campaniei electorale pe 29 noiembrie, iar votarea în străinătate va începe pe 6 decembrie, la ora 12:00, urmând să se încheie pe 7 decembrie, la ora 21:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si