Calendar ortodox 25 decembrie 2022. Este sărbătoare cu cruce roșie duminică, pe 25 decembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului Iisus Hristos. 

Crăciunul este considerat prima sărbătoare creștină care are legătură cu Mântuitorul Iisus Hristos. Nașterea Domnului Iisus Hristos este un eveniment biblic despre care au scris Sfintele Evanghelii de la Matei și Luca, iar venirea Sa pe lume a unit Cerul cu Pământul.

„Cerul şi pământul astăzi s-au împreunat; născându-se Hristos, astăzi Dumnezeu pe pământ a venit şi omul la cer s-a suit". (Vecernia praznicului, Litie, glas 1).

Calendar ortodox 25 decembrie 2022.

Calendar ortodox 25 decembrie 2022: Ce sfinți sunt celebrați în prima zi de Crăciun

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar ortodox 25 decembrie 2022: Nașterea Domnului Iisus Hristos

În prezent Nașterea Domnului este sărbătorită de toți creștinii, dar de demult Crăciunul era sărbătorit doar de creștinii din Apus și Răsărit. În Apus sărbătoarea Nașterii Domnului a fost sărbătorită prima dată pe 25 decembrie în jurul anului 375 în Biserica din Antiohia și mai târziu la Constantinopol în anul 379. 

În prima jumătate a secolului al V-lea sărbătoarea Nașterii Domnului din data de 25 decembrie a fost introdusă în Biserica Alexandriei, a Ierusalimului și în multe alte zone. 

Tradițiile de Crăciun sunt păstrate și astăzi și au fost lăsate moștenire de la strămoșii romani.

Printre cele mai cunoscute tradiții de Crăciun există: colindatul, împodobitul bradului sau masa de Crăciun cu familia.

Citește și: Mesaje Ajunul Crăciunului 2022: Felicitări și urări pentru cei dragi. ”Pe la ferestre cad steluțe, iar pe foc sunt sărmăluțe, bradul e împodobit, moșul e din nou grăbit...”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În trecut, preoții și cântăreții obișnuiau să umble cu icoana Nașterii Domnului. 

La naşterea lui Iisus Hristos, imnul păcii şi al împăcării între cer şi pământ, între Dumnezeu şi oameni pe care l-au cântat îngerii la Bethleem a fost: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14).

E important de știut că Iisus Hristos S-a născut cu trupul o singură dată la Bethleem, dar Se naște duhovnicește permanent în inimile și sufletele creștinilor prin Biserică, rugăciune, Sfânta Liturghie și Sfintele Taine.

Calendar ortodox 25 decembrie 2022.

Calendar ortodox 25 decembrie 2022: Ce sfinți sunt celebrați în prima zi de Crăciun

[Sursa foto: PixaBay]

Sărbătoare mare pe 25 decembrie: ce sfinți sunt cinstiți astăzi?

În această zi are loc pomenirea închinării magilor. Un prezicător pe nume Valaam dintr-o țară din Răsărit a spus: „Va răsări o stea din Iacob şi va zdrobi căpeteniile Moabului". Prezicerea aceasta a fost lăsată moştenire celorlalţi prezicători şi ei au făcut-o cunoscută şi împăraţilor din Răsărit.

Citește și: Mesaje de Crăciun 2022: Cele mai frumoase urări şi felicitări cu Crăciun Fericit și un An Nou plin de împlinire, bucurie și sănătate

Şi aşa a ajuns prezicerea şi la aceşti trei magi, care se uitau pe cer să vadă o astfel de stea. Ei, ca oameni învăţaţi şi cunoscători de stele, când au văzut pe cer că o stea nu merge ca celelalte stele de la răsărit la apus, ci de la miazănoapte la miazăzi, au cunoscut că această stea arată naşterea unui mare împărat.

Şi au mers după stea până la Ierusalim şi au întrebat: "Unde este Împăratul iudeilor, Cel ce S-a născut, că am văzut steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui?". Când a auzit toate acestea, Împăratul Irod s-a tulburat i-a chemat pe magi pe ascuns și le-a spus: „Duceţi-vă şi cercetaţi cu de-amănuntul despre Prunc; dacă îl veţi găsi, vestiţi-mă, ca să mă duc şi eu să mă închin Lui". Spunea aceasta ca să afle unde este şi să-L omoare. Apoi a chemat pe cărturari şi i-a întrebat: "Unde spune Scriptura că Se va naşte Hristos?". Ei i-au spus: "în Betleemul Iudeii! 

Magii au plecat de la Irod și au urmat steaua care i-a dus la Prunc. Când au ajuns acolo au căzut în genunchi, I s-au închinat și I-au adus daruri: aur, smirnă şi tămâie. Îngerul le-a poruncit să nu se mai întoarcă la Irod și au mers în țara lor. Irod, amăgit de magi a poruncit oștilor sale să omoare toți copiii din Betleem mai mici de doi ani. Un înger de la Dumnezeu i-a spus lui Iosif: „Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Lui şi fugi în Egipt”. Iosif a făcut așa, a luat Pruncul și pe Mama Acestuia au mers în Egipt.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În această zi are loc pomenirea păstorilor care L-au văzut pe Domnul.

Mii de români și românce își serbează astăzi ziua de nume. Cei care poartă numele de Cristian, Cristina sau derivate ale acestora își serbează onomastica pe 25 decembrie 2022, în prima zi de Crăciun. Numele de Cristian, Cristina sau derivatele are legătură cu numele lui Hristos, și se referă la denumirea de creștin. Pe vremuri, se obișnuia ca persoanele care sunt născute de Crăciun sau în apropierea acestei sărbători să primească acest nume.

Calendar ortodox 25 decembrie 2022.

Calendar ortodox 25 decembrie 2022: Ce sfinți sunt celebrați în prima zi de Crăciun

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar ortodox 2022 decembrie- sărbători

Iată   calendarul ortodox    pentru luna decembrie 2022!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Tedeum- Ziua Națională a României) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului (Post. Nu se fac nunți)
3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove); Ap. Efeseni VI, 10-17; Ev. Luca XIII, 10-17; glas 8, voscr. 3
5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Sf. Strămoși; Pilda celor poftiți la cină); Ap. Coloseni III, 4-11; Ev. Luca XIV, 16-24; glas 1, voscr. 4
12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie (Post. Nu se fac nunți)
15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)
17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului; Genealogia Mântuitorului); Ap. Evrei XI, 9-10; 32-40; Ev. Matei I, 1-25; glas 2, voscr. 5
19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; (Post. Nu se fac nunți)
20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)
22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)
24 S Sf. Mc. Eugenia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)
(†) Duminica Nașterii Domnului; Ap. Galateni IV, 4-7; Ev. Matei II, 1-12; glas 3, voscr. 6
26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)
27 M A treia zi de Crăciun; † Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)
28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia (Harți. Nu se fac nunți)
29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)
30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)
31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

Citește și:   Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si