În 1938 a fost admis la Academia Regală de Muzică şi a absolvit cei şapte ani de studiu ai instituţiei în doar doi ani, ca elev al renumitului profesor George Enacovici.

A absolvit Academia Regală de Muzică în 1940, când a debutat la Orchestra Naţională Radio, devenind ulterior solist al acestui ansamblu. Un an mai târziu, în 1941, a debutat pe scena Ateneului Român. La unul dintre numeroasele sale concerte l-a remarcat marele George Enescu.

Acesta i-a oferit lui Ion Voicu câteva lecţii.

În 1946, Yehudi Menuhin a organizat la Bucureşti un concurs muzical, iar Ion Voicu a obţinut Premiul Naţional ”Enescu — Menuhin”, ceea ce l-a propulsat spre Elveţia. Mai târziu, în 1950, a devenit solist al Orchestrei Filarmonicii bucureştene, iar în 1955, a plecat să aprofundeze studiile muzicale la Conservatorul ”Piotr Ilici Ceaikovski” din Moscova, unde a studiat timp de doi ani cu Abram Iampolski şi David Oistrach.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

A devenit solist al filarmonicii bucureştene din 1949 şi a efectuat numeroase turnee cu această

orchestră. În 1963 a debutat în Anglia. A înfiinţat ”Orchestra de Cameră Bucureşti” în 1969 şi a condus Filarmonica din Bucureşti în perioada 1972-1982. Începând din 1989, a fost profesor.

 

Uriaşul potenţial şi ascensiunea violonistului Ion Voicu au convins conducerea de atunci a Ministerului Culturii să achiziţioneze şi să-i pună la dispoziţie un instrument de excepţie, din 1956, Ion Voicu devenind primul român care deţinea o vioară Stradivarius, la care a cântat până în 1986, când a încredinţat-o Filarmonicii ”George Enescu”.

În cei 55 de ani de carieră, a susţinut mii de concerte în întreaga lume — La Paris, New York, Londra, Roma, Viena, Tokyo, Berlin, Stockholm etc. Turneele sale anuale i-au adus aprecieri entuziaste din partea criticilor muzicali în presa ţărilor în care Ion Voicu avea concerte.

Artistul de legenda s-a stins in urma cu 20 de ani, in 1997, si a fost inmormantat langa alte nume sonore din istoria noastra, la cimitirul Bellu. Mormantul lui Ion Voicu este exact ca cel care se odihneste acolo pentru eternitate: este valoros, impunator si usor de remarcat. Locul de veci a costat in jur de 10.000 de euro si este frecvent vizitat atat de fiul sau, Madalin cat si de nepoti. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si