Părinții din România trebuie să respecte o nouă reglementare cu privire la numărul de prenume pe care le pot atribui copiilor la naștere. Conform unei legi promulgate încă din anul 2022 de președintele Klaus Iohannis, părinții nu pot pune mai mult de trei prenume copiilor lor. Această prevedere este inclusă în PLX nr. 594/2020 și aduce modificări importante Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civilă.

Câte prenume poți pune la copil, potrivit legii

Conform noilor reglementări, părinții pot pune copilului un maximum de trei prenume. Legea este clară în această privință, iar acest lucru este menționat la articolul 15 din Legea nr. 119/1996, unde a fost adăugat un nou alineat, alin. (2.1), care prevede următoarele:

„Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.”

Astfel, la înregistrarea nașterii copilului, părinții vor trebui să aleagă cu atenție numele pe care doresc să le acorde, respectând această limită. Dacă prenumele copilului depășește trei cuvinte, va fi necesară o declarație scrisă și semnată de ambii părinți pentru a clarifica situația și a corecta înregistrarea.

Câte prenume poți pune la copil în 2024

Câte prenume poți pune la copil în 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

Citește și: Ce să faci dacă îți pierzi buletinul. Pașii esențiali de urmat

Ce prenume nu au voie părinții să le pună copiilor

Pe lângă limitarea numărului de prenume, legea include și anumite restricții referitoare la alegerea prenumelor. Deși legislația nu specifică în mod direct o listă de nume interzise, există precedente și reglementări care subliniază că prenumele copilului trebuie să respecte norme de bun simț și să nu fie jignitoare sau absurde.

În practica din România, ofițerii de stare civilă pot refuza înregistrarea unor prenume care ar putea pune copilul într-o situație delicată sau care ar afecta demnitatea persoanei. De asemenea, prenumele care ar putea crea confuzii sau dificultăți în acte oficiale pot fi respinse. De exemplu, prenume derivate din cuvinte triviale sau ofensatoare ar putea să nu fie acceptate.

Câte prenume poți pune la copil

Câte prenume poți pune la copil

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Noua metodă prin care românii sunt înșelați! Citațiile false le pot cauza multe bătăi de cap celor care cad în plasă

Părinții sunt sfătuiți să aleagă prenumele cu responsabilitate, având în vedere impactul pe termen lung asupra vieții copilului, dar și să țină cont de normele legale în vigoare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si