Pe 27 august 2027, în Calendar ortodox este sărbătorit Sfântul Fanurie.

Cine a fost Sfântul Fanurie?

Deși puține detalii despre viața sa sunt cunoscute, legendele și tradițiile transmise de-a lungul secolelor conturează imaginea unui om cu o credință nestrămutată, care și-a dedicat viața lui Dumnezeu și ajutorării celor în nevoie.

Sfântul Fanurie s-a născut pe insula Rodos din Grecia, însă data nașterii sale este necunoscută.

Se spune că a fost cel mai mare dintre cei doisprezece frați ai săi, crescând într-o familie numeroasă. După moartea tatălui său, mama sa a alunecat pe o cale greșită, ducând o viață păcătoasă, cântând și dansând prin diverse locuri. Atunci când Fanurie a descoperit această realitate dureroasă, a luat hotărârea de a fugi în pustiu, unde a primit botezul și și-a dedicat viața rugăciunii și ascezei.

După o perioadă petrecută în pustiu, Sfântul Fanurie s-a întors în orașul său natal. Acolo a aflat cu tristețe că mama sa murise în momentul în care fusese descoperită de el într-un local de petrecere, iar frații săi se răspândiseră prin lume. Înfrânt de această veste, Fanurie a ales să se întoarcă în pustiu, unde a dus o viață aspră, postind și rugându-se intens. Se spune că mânca doar o dată la trei zile, dedicându-și timpul în totalitate credinței.

Prin rugăciune și credință, Sfântul Fanurie a săvârșit numeroase minuni, vindecând surzi și orbi, pe care apoi îi boteza și îi învăța dreapta credință.

Deși era cunoscut pentru faptele sale minunate, a fost nevoit să părăsească cetatea din cauza răutății oamenilor care nu credeau că minunile lui erau făcute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A murit „cel mai monstruos culturist din lume”. Sportivul mânca de 7 ori pe zi, peste 16.000 de calorii- antena3.ro

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

După ce a părăsit cetatea, Fanurie a ajuns în Egipt, unde a continuat să facă minuni. Cea mai cunoscută dintre acestea este readucerea la viață a fiicei regelui. În urma acestei minuni, regele și întreaga sa curte au primit botezul creștin. Cu toate acestea, succesul său a atras mânia vrăjitorilor din Egipt, care s-au ridicat împotriva lui. Sfântul Fanurie a fost supus la chinuri groaznice: i-au fost tăiate mâinile și degetele de la picioare, urechile, i-au fost smulși dinții și a fost bătut cu pietre, pentru ca, în cele din urmă, să fie decapitat.

Moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite în jurul anului 1500, într-o peșteră, de către câțiva pastori. Alături de acestea, s-a găsit o piele de animal pe care era scrisă viața sfântului, oferind astfel informații despre existența sa și despre minunile pe care le-a săvârșit.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Astăzi se împart ”turtele Sfântului Fanurie"

În ziua cinstirii Sfântului Fanurie, tradiția spune că se împart turte săracilor, ca un act de milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale. Aceste turte sunt cunoscute drept "turtele Sfântului Fanurie" și sunt oferite ca un gest de recunoștință și speranță. Acestea se fac din lei de măsline, scorţişoară şi suc de portocale.

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: Calendar creștin ortodox 14 SEPTEMBRIE 2024. Creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este inerzis să faci cu desăvârșire în această zi- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

Numele Fanurie, derivat din limba greacă, înseamnă "cel ce arată" sau "cel ce descoperă", de unde și credința că Sfântul Fanurie este protectorul celor care au pierdut lucruri sau care sunt în căutarea unei căi de urmat în momentele de îndoială. Rugăciunile adresate Sfântului Fanurie sunt considerate a fi de mare ajutor pentru cei care se confruntă cu pierderi, fie ele materiale sau spirituale, și pentru cei care își doresc să găsească direcția corectă în viață.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si