Cine a fost Sfântul Gheorghe? Minunile făcute de mucenic. Iată cine a fost Sfântul Gheorghe, dar și ce minuni a săvârșit acesta!

Cine a fost Sfântul Gheorghe? 

Cine a fost Sfântul Gheorghe? Minunile făcute de mucenic.  Sfântul Gheorghe a salvat un tânăr de la moarte

Cine a fost Sfântul Gheorghe? Minunile făcute de mucenic. Sfântul Gheorghe a salvat un tânăr de la moarte

Sfântul Mucenic Gheorghe este celebrat pe 23 aprilie. Acesta s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. Mai mult de atât, a trăit în vremea împăratului Dioclețian (sec. al IV-lea). A ajuns conducător de armată datorită vitejiei si victoriilor sale.

În anul 303, împăratul Dioclețian va începe lupta împotriva creștinilor.

Au fost dărâmate lăcașuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărțile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfa zeilor erau uciși. În fața acestei situații, Sfântul Gheorghe nu se ferește să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care va fi întemnițat. 

Sf. Gheorghe a fost supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept etc, dar nicio tortura nu l-a făcut să renunțe la credința sa. 

Cei prezenți la aceste suferințe, uimiți de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat și că a înviat un mort, au renunțat la credința păgână și au primit credința în Hristos. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să îmbrățișeze creștinismul.

Ce minuni a săvârșit Sf. Gheorghe?

Într-o zi, Sfântul Gheorghe a intrat într-o biserică și a văzut un om posedat de diavol.

El a rugat demonul să plece din trupul omului și să nu-l mai tulbure. După aceea, omul a fost eliberat de demon și a trăit în pace.

Sfântul Gheorghe a fost întemnițat și torturat de împăratul roman Dioclețian pentru că nu a renunțat la credința creștină. În timpul torturii, Sfântul Gheorghe a fost ajutat de îngerul Domnului, care l-a vindecat și l-a întărit.

Potrivit tradiției, Sfântul Gheorghe a salvat o prințesă care fusese capturată de un dragon feroce.

El a înfrânt dragonul și a eliberat prințesa, astfel încât să poată fi dusă în siguranță acasă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Într-o altă ocazie, Sfântul Gheorghe a salvat un tânăr de la moarte. Tânărul fusese condamnat la moarte pentru a fi un creștin, dar Sfântul Gheorghe a intervenit și l-a adus înapoi la viață.

Într-o perioadă de secetă, oamenii din Cappadocia l-au rugat pe Sfântul Gheorghe să aducă ploaie. Sfântul a rugatu-se și a plouat atât de mult încât s-a produs o inundație.

Sfântul Gheorghe este cunoscut pentru vindecarea unor boli și a fost invocat de-a lungul istoriei pentru a ajuta la vindecarea diferitelor afecțiuni.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Cine a fost Sfântul Gheorghe? Minunile făcute de mucenic.  Sfântul Gheorghe a salvat un tânăr de la moarte

Cine a fost Sfântul Gheorghe? Minunile făcute de mucenic. Sfântul Gheorghe a salvat un tânăr de la moarte

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai presus decât soarele a strălucit pomenirea ta acum, mucenice înarmat al lui Hristos. Căci ca nişte raze prealuminoase, strălucirile minunilor în tot pământul strălucit le-ai vărsat, de lumină purtătorule, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Însuţi oştitorule, mult biruitorule, luptătorule al lui Hristos, dă-mi mie ca să laud luptele şi vitejiile tale, pe care le-ai suferit bărbăteşte, aprins de dorul lui Hristos, înţelepte, Căruia şi viezi, bucurându-te.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Ca un nou David viteaz te-ai arătat în războaie, îndemânatic cu mâna. Că precum acela pe Goliat, aşa şi tu pe protivnic l-ai biruit, surpându-l cu săgeţile cuvintelor tale, Încununate Gheorghe.

Rugăciunea pentru această zi de sărbătoare

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău   de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului.

De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.  Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”. 

Citește și: Sărbătoare 23 aprilie 2023. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si