Cum arata Castelul Banffy in trecut. Castelul Banffy, care era considerat candva „Versailles-ul Transilvaniei” de la Bontida, gazduieste în fiecare an zeci de mii de tineri pasionati de muzica electronica, de atmosfera festuvalului Electric Castle, dar si de frumusetea locului.

Cum arăta Castelul Banffy în trecut?

Castelului Banffy, situat in comuna Bontida din județul Cluj, a început sa fie construit in anul 1437 si a fost finalizat in anul 1890.

Acesta a fost locul in care a locuit familia Banffy, care deținea mai multe terenuri si importante proprietati imobiliare in România.

Familia Banffy a locuit in Castelul Banffy, cunoscut si drept “Versailles-ul Transilvaniei”, pana in anul 1944, atunci când construcția de patrimoniu a fost naționalizata. De atunci, clădirile si domeniile familiei au intrat in posesia statului, iar starea castelului s-a degradat cu timpul, fiind lăsat in paragina.

Conform informatiilor aparute de-a lungul timpului, in anul 1944 trupele germane aflate in retragere ar fi atacat proprietatea, pentru a folosi spatiul pe post de spital militar.

Citeste si: VIDEO- Branul este una dintre destinațiile turistice preferate de străini din România

Cum arăta Castelul Banffy în trecut. Astăzi, domeniul este gazda festivalului Electric Castle

Cum arăta Castelul Banffy în trecut. Astăzi, domeniul este gazda festivalului Electric Castle

Constructia Castelului a fost serios afectata la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand trupele germane aflate in retragere, au atacat, jefuit si incendiat monumentul unic.

Atunci a fost distrus intreg mobilierul, pinacoteca, galeria de portrete si biblioteca.

Mai mult, in anii ‘90, la propunerea unei fundatii, castelul a fost inclus pe Lista celor mai Periclitate Monumente Istorice ale lumii, aceasta fiind publicata in World Monument Watch.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ulterior, fundatia a incheiat un contract de concesiune in 2003 cu Consiliul Local Bontida, apoi in 2008, castelul fiind retrocedat familiei Bánffy cu Katalin Bánffy, fiica ultimului proprietar al castelului, cu scopul de a restaura si revitaliza castelul pentru a-l transforma intr-un centru cultural si educational.

Cladirile castelului adapostesc mai multe camere de cazare, o bucatarie cu sala de mese, birouri si o sala de conferinte. Fosta capela din incinta castelului functioneaza drept un centru comunitar.

Conform datelor de la momentul actual, in ultimii ani, aproape 50.000 de vizitatori au trecut pragul castelului, acestia fiind din tara sau din strainatate.

Castelul de langa Cluj cu o arhitectură unică a prins viata in ultimii ani prin diferite evenimente culturale sau manifestari printre care Zilele Castelului Banffy, Zilele Patrimoniului, Zilele Patrimoniului pentru copii sau Festivalul de Film Transilvania (TIFF) sau cunoscutul Festival Electric Castle.

Citeste si: Cum arată reședinta Prințului Charles din Valea Zălanului. Moștenitorul Coroanei Britanice este îndrăgostit de România

Cum arăta Castelul Banffy în trecut. Astăzi, domeniul este gazda festivalului Electric Castle

Cum arăta Castelul Banffy în trecut. Astăzi, domeniul este gazda festivalului Electric Castle

Castelul Banffy este gazda festivalului Electric Castle in fiecare an

Festivalul de muzica, Electric Castle  a debutat in anul 2013, iar Castelul Banffy fiind gazda unor nume importante de pe scena internationala a muzicii, precum The Prodigy, Fatboy Slim, Bonobo sau Morcheeba.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Electric Castle se va ține și în castel

Cum arăta Castelul Banffy în trecut. Astăzi, domeniul este gazda festivalului Electric Castle

Cum arăta Castelul Banffy în trecut. Astăzi, domeniul este gazda festivalului Electric Castle

[Sursa foto: Facebook]

Anul acesta, evenimentul Electric Castle va debuta pe 13 iulie si se va incheia pe 17 iulie Castelul Banffy din Bonțida.

Această ediție a festivalului este reprogramarea celei din vara lui 2021. 

Pentru ediția a opta a festivalului, Electric Castle va aduce pe scena sa nume mari ale muzicii electronice și nu numai: Twenty One Pilots, Gorillaz și Deftones, intră ca și cap de afiș Disclosure, Peggy Gou, Moderat, Caribou, Editors, Aurora, Sven Vath, Mogwai.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si