Dragobete 2023. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții din această zi specială a îndrăgostiților!

Cum se sărbătorea în trecut ziua de Dragobete?

Dragobete 2023. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești

Dragobete 2023. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești

[Sursa foto: PixaBay]

Pe vremuri în anumite zone ale țării, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie populare, obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.

Mai apoi, culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Iar dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Citește și: Mesaje februarie 2023: Urări și imagini cu text superbe pentru luna iubirii

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Tinerii care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Se credea că ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră.

Tradiții în ziua de Dragobete, 24 februarie 2023

Dragobete 2023. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești

Dragobete 2023. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești

[Sursa foto: PixaBay]

De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an.

Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

În anumite sate uitate ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

De asemenea, este bine ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii bune cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica nopții de Bobotează. Astfel, fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În tradiție se mai spune că, nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se crede că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Citește și: Dragobete 2023. Pe ce dată se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților la români


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si