Duminica Rusaliilor 2023. În acest an, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 Iunie 2023. Pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului. 

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună  Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase.

Citește și: Felicitări de Rusalii 2023. Mesaje și urări pentru sărbătoriții zilei! „Sa ai parte de sănătate, multe realizări si sa te bucuri de aceasta zi frumoasa mereu! La multi ani, de ziua numelui!”

Există superstiţia potrivit căreia aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor. 

Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi?

Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii? Toți credincioșii trebuie să știe aceste lucruri!

Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii? Toți credincioșii trebuie să știe aceste lucruri!

[Sursa foto: arhiva]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

Ca la orice mare sărbătoare, anumite activități sunt interzise. Iată care sunt acestea și ce nu au voie românii să facă!

În primul rând, de Rusalii nu se spală rufe. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de sărbătoare însemnate cu cruce roșie nu se fac treburi casnice, iar cum spălatul rufelor este tot o activitate ce ține de gospodărie, acest lucru este complet interzis. 

Există tradiții care sugerează abstinența de la consumul de carne în această zi, în semn de respect față de caracterul solemn al sărbătorii sau ca o formă de post religios.

Citește și: Greșeala pe care o fac cei mai mulți oameni când transmit condoleanțe

În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.

Rusaliile, cunoscute sub diferite nume- iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice- umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si