Este mare sărbătoare, între 15-17 septembrie, în comunitatea din Hârșova. Festivalul Diversității se desfășoară chiar în orașul lor și își propune să promoveze incluziunea socială și combaterea oricărei forme de discriminare a romilor din Hârșova.

Andrei Dobre, coordonator partener Romanian Angel Appeal, unul dintre organizatorii festivalului, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre proiectul inedit.

Comunitatea din Hârșova este una multietnică: români, greci, turci, romi

Festivalul Diversității are, în primul rând, legătură cu un proiect mai amplu implementat în zona Hârșova: ”E vorba de un proiect din fonduri norvegiene cu grant nerambursabil. E un apel pe dezvoltare locală de la Fondul Român de Dezvoltare Socială. Acest apel a vizat preponderent comunitățile de romi sau comunitățile interetnice. Noi aveam un parteneriat la momentul apelului cu Primăria din Hârșova. I-am ajutat într-un proiect pilot să își dezvolte o strategie de sănătate publică, imediat după COVID. Lucrând bine cu Primăria și deschiși la a colabora, s-a lansat acest apel”.

Comunitatea din Hârșova este una multi-etnică

Comunitatea din Hârșova este una multi-etnică

[Sursa foto: Romanian Angel Appeal - Facebook]

Citește și: EXCLUSIV- Festival de teatru pentru adolescenți la Alexandria. Liviu Romanescu (director Ideo Ideis): ”Discutăm cu viitorii adulți despre unde și cum se construiește un adult, un om responsabil, conștient de sine, de mediu, de ceilalți”

Comunitatea din Hârșova este una multietnică, 80% sunt români, există câțiva greci, turci și o mare comunitate de romi care, la rândul ei, este împărțită în două categorii: ”Sunt romii tradiționali, dar în Dobrogea există un specific aparte,

există și romii tătari vorbitori de limbă turcă. În Hârșova, sunt ambele comunități destul de mari, în jur de 1000 fiecare dintre cele două. Conviețuiesc împreună, dar cumva există discriminare, segregare și între cele două minorități”.

Festivalul Diversității, în luna septembrie

Festivalul Diversității, în luna septembrie

[Sursa foto: Romanian Angel Appeal - Facebook]

Prin proiect, au fost înființate servicii de medicină școlară la două unități de învățământ. De asemenea, au fost organizate tabere urbane pentru copii.

Festivalul aduce comunitatea împreună

”Am făcut două cabinete medicale, am angajat asistente, le-am format. Tot ce înseamnă să iei asta de la zero. Mai e o componentă de educație non-formală unde am avut un program alternativ de după ore, cu activități, întâlniri, ateliere. Am avut undeva la 400 și ceva de copii. În vară, peste 170 de copii au participat la tabere urbane. Ne-am dus noi cu un program educativ ca de tabără”, mai spune Andrei Dobre.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Scopul principal al Festivalului Diversității este de a aduce comunitatea împreună: ”Îi mai ajutăm să dezvolte o strategie de incluziune. Era recomandat în ghid să avem și niște activități în zona de combatere a discriminării. Am propus o campanie în acest sens care este, de fapt, acest festival. Scopul festivalului este de a aduce comunitatea împreună, oamenii împreună, indiferent de etnie, religie, naționalitate, vârstă”.

Comunitatea implicată activ în festival

Comunitatea implicată activ în festival

[Sursa foto: Romanian Angel Appeal - Facebook]

Citește și: EXCLUSIV- ”Arsenie. Viața de apoi”, din 1 septembrie la cinema. Regizorul Alexandru Solomon: ”Fiecare recunoaște în Arsenie Boca o parte din sine sau ceva ce îi displace. Unii îl văd ca ascet, alții ca rockstar, unii dubios, manipulator, alții ca sfânt”

Competiții sportive pentru toate vârstele

Andrei Dobre a vorbit și despre activitățile din cele trei zile de festival. ”Festivalul este puțin diferit față de ce se înțelege în mass-media, social media, pe zona asta de festivaluri. Un prim pilon al festivalului este incluziunea prin sport. În săptămâna premergătoare festivalului, vom face înscrieri pe toate ramurile de vârstă copii, adolescenți, tineri și adulți.

Vom avea tot felul de competiții: fotbal, baschet, handbal, tenis de masă, șah pentru seniori. Încercăm, pe cât posibil,să avem echipe mixte. Să aducem în echipe din toate categoriile, să nu mergem deja pe echipe formate, sudate. Pentru asta lucrăm cu resurse de la nivel local, cu profesorii de sport, cu antrenori, sunt câteva cluburi în zonă. Ne bazăm foarte mult pe resursa umană locală”.

Sărbătoare mare la Hârșova

Sărbătoare mare la Hârșova

[Sursa foto: Romanian Angel Appeal - Facebook]

Program artistic, asigurat de artiști și ansambluri locale

În ceea ce privește programul artistic, acesta va fi susținut de membrii ai comunității locale. Peste 200 de copii, tineri, adulți vor fi pe scenă în fiecare zi, parte din eveniment: ”Va fi în fiecare seară, începând cu ora 18. Este tematic pe zile. Avem o zi tradițională în care avem muzică populară românească, romani, turcească, grecească și dansuri. Mare parte din tot programul pe care îl avem la scenă, în toate cele trei zile, este asigurat de artiști și ansambluri locale, resurse locale. Totul este în parteneriat cu Casa de Cultură”.

Atelierele și activitățile interactive pregătite își propun să ofere participanților posibilitatea de a avea experiențe noi, de a se simți bine alături de prieteni, de a-și face noi prieteni, de a învăța despre Hârșova și despre ei înșiși.

”Cel de-al treilea pilon pe care ne concentrăm cel mai tare în acest moment este programul educativ/joc și joacă și evenimentele conexe. Mă refer la peste 20 de activități, în paralel cu competițiile sportive. Vom avea activității din zona non-formală, activități alternative pentru adulți- mese rotunde, dezbateri pe viitoarea strategie de incluziune, atelier de parenting, atelier de nutriție, de prim ajutor. Pentru cei mici, căutare de comori, animație socio-educativă, jocurile copilăriei”, mai spune Andrei Dobre.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Numeroase activități pentru cei mici

Numeroase activități pentru cei mici

[Sursa foto: Romanian Angel Appeal - Facebook]

Prin Erasmus, au fost invitați 30 de tineri care vor ajuta la organizarea activităților din cadrul evenimentului: ”Vom aduce 30 de tineri din Spania, Turcia, Italia și Bulgaria, alături de cinci români. Timp de cinci zile, vor avea timp să pregătească o parte din activitățile din cadrul festivalului. Ne bazăm și pe ei”.

Citește și: EXCLUSIV- Direcțiile de Cultură ar urma să treacă în subordinea consiliilor județene. Vicepreședinte sindicat: ”Ar apărea conflictul de interese și un vid legislativ”

Cum va primi comunitatea locală un astfel de eveniment?

”Având experiența anterioară cu cele două tabere, pot spune cu siguranță că cei mici abia așteaptă să se întâmple ceva, orice. Spune mult despre comunitatea locală pentru că nu se întâmplă mai nimic în afară de școală. Curtea școlii e închisă când nu e școală. Atunci copiii nu au nici măcar acces la un teren de sport. Asta s-a văzut și din cum ne-au primit la tabără”, spune Andrei Dobre.

Andrei Dobre, în comunitatea din Hârșova

Andrei Dobre, în comunitatea din Hârșova

[Sursa foto: Romanian Angel Appeal - Facebook]

Principalul scop al evenimentului este promovarea incluziunii sociale și combaterea oricărei forme de discriminare: ”Este un eveniment care se adresează sau încearcă să răspundă tuturor categoriilor dintr-o comunitate mică, minorități, majoritari, etnici, copii, adulți, adolescenți, credincioși, necredincioși. Cumva să fie foarte incluziv prin diversitatea de alternative. Este un evantai al diversității unde fiecare vine și alege ce culoare vrea”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si