Recalcularea pensiilor din septembrie 2024 va aduce un efect pozitiv și asupra pensionarilo care primesc în prezent indemnizația minimă socială.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în ianuarie 2024, de 1.141.775 persoane, cu 104 mai puţine comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Citește și: Veste bună pentru pensionari! Cine ar putea primi o compensare de 90% la medicamente

Dintre aceştia, 1.040.187 erau pensionari din sistemul public, iar 101.588 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.  

Pensia minimă garantată a crescut în 2024 cu 13.8%, la fel ca toate celelalte pensii, și a ajuns la suma de 1.281 de lei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Un număr mare de pensionari dintre cei care primesc această indemnizație au și vechime de muncă peste stagiul standard de cotizare, ceea ce înseamnă că pot beneficia și de punctele de stabilitate, din septembrie 2024.

Indemnizația care crește cu 80% din septembrie 2024

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că indemnizația minimă socială va fi majorată cu 700 de lei, astfel că românii care au avut salariul minim pe economie și au lucrat 35 de ani vor avea o majorare la pensii de peste 80%.

„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”, a declarat recent ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a explicat că, „dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1.281

de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate”.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]

Noi creșteri de pensii și indemnizații de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Simona Bucura Oprescu mai anunță faptul că pensiile vor crește și de la 1 ianuarie 2025, atunci când vor fi indexate cu rata inflației plus 50% din câștigul salarial mediu brut.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an. Este un câștig important pentru Legea Pensiilor, fiindcă să știți că au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a fost anunțul Ministrului Muncii la România TV.

Ce este indemnizația minimă pentru pensionari

Pensia minimă garantată este o prestație financiară acordată de stat pentru a asigura un nivel minim de trai pentru pensionarii cu venituri foarte reduse.

Acest tip de pensie are rolul de a oferi sprijin suplimentar celor care au îndeplinit condițiile de vârstă și stagiul minim de cotizare, dar ale căror contribuții la fondul de pensii nu sunt suficiente pentru a atinge nivelul pensiei minime.

Ce este indemnizația minimă pentru pensionari

Ce este indemnizația minimă pentru pensionari

[Sursa foto: Pexels.com]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si