Mărțișor 2023. De 1 Martie, în afară de sărbătoarea Mărțișorului, are loc și un alt eveniment important și anume Baba Dochia. De numele acesteia se leagă numeroase tradiții, legende și sărbători populare. 

Babele 2023. Ce semnificație au Babele de la începutul lunii martie?

Mărțișor 2023. Ce înseamnă dacă este soare sau plouă în ziua „babei” tale?

Mărțișor 2023. Ce înseamnă dacă este soare sau plouă în ziua „babei” tale?

[Sursa foto: colaj]

La începutul lunii martie, fiecare român își alege o zi sau două, între 1-9 martie, atunci când sunt Babele.

Iată ce semnifică cea mai cunoscută legendă despre Baba Dochia.

Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu  Baba Dochia,  care era îmbrăcată cu nouă cojoace de blană, pe care le-a lepădat pe rând, dar în momentul în care a aruncat și ultimul cojoc, s-a pornit un ger năprasnic, care a înghețat-o.

Citește și: Horoscop 1 martie 2023. Ce se întâmplă cu zodiile în prima zi de primăvară?

Dumnezeu a transformat-o apoi în stâncă, împreună cu oile sale.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Astfel, Baba Dochia începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este înlocuită de primăvara.

Ce înseamnă dacă este soare sau plouă în ziua „babei” tale?

Mărțișor 2023. Ce înseamnă dacă este soare sau plouă în ziua „babei” tale?

Mărțișor 2023. Ce înseamnă dacă este soare sau plouă în ziua „babei” tale?

[Sursa foto: PixaBay]

Se spune că la început de martie românii trebuie să-și aleagă baba, adică o zi din intervalul 1-9 martie, deoarece așa cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va fi și anul.

Zilele senine, însorite vor aduce fericire și noroc, iar zilele reci, mohorâte vor aduce doar tristețe și sărăcie.

Babele sunt în perioada 1-9 martie, zile considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase.

Dacă este soare și vreme bună în ziua babei alese de tine, atunci anul va fi unul presărat cu momente plăcute, cu realizări și foarte multe bucurii.

Însă, dacă vremea e capricioasă și întunecată, atunci persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va mai întâmpina dificultăți în timpul anului și se mai poate confrunta cu probleme. 

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Citește și: Mărțișor 2023. Cât trebuie să porți mărțișorul? Tradiții și obiceiuri pentru prima lună de primăvară

Pentru alegerea Babelor,   românii pot apela la două modalități. Prima și cea mai des întâlnită este cea în care fiecare persoană își alege, la întâmplare, o zi din perioada 1-9 martie.

A doua variantă este alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Pentru cei care s-au născut în intervalul 1-9, atunci lucrurile sunt simple, ziua de naștere fiind baba lor.

Baba fiecărui om este în ziua în care s-a născut. Dacă cineva este născut într-o zi de 6, va avea Baba pe 6 martie. Dacă este născut într-o zi de 30, Baba lui va fi pe 3 martie (3+0=3).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si