Eroina s-a nascut in 1923, la Constanta, intr-o familie de invatatori. Aspazia a fost una dintre elevele preferate ale lui Lucian Blaga, care o va incuraja sa-si cultive talentul literar.  

La 9 iulie 1948, Sfanta din inchisoare a fost arestata in plina sesiune de examene, fara sa fie absolventa si fara posibilitatea de a sustine examenul de stat.

Este condamnata la 10 ani de temnita grea, pe care i-a executat in diferite inchisori: Mislea, Dumbraveni, Miercurea Ciuc. Motivul arestarii a fost aderenta la Cetatuia – organizatia de tineret a femeilor din Miscarea Legionara, similara Fratiilor de Cruce – organizatia de tineret a barbatilor – din cadrul „Liceul ortodox de fete” Elena Doamna din Cernauti, scrie Adevarul.

„Dupa ce am semnat biletul de iesire m-au pus sa ies afara si m-au asezat intr-un pluton. Am fost calificata drept irecuperabila si am crezut ca merg sa ma impuste“, povestea ea.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Un alt episod greu din lagar este cand a stat la izolator, pentru ca nu a dorit sa parasca. „Ne tineau doua zile flamanzi si in a treia zi ne aduceau jumatate de portie de mancare, rece ca gheata. M-am facut ca o visina putreda“, a povestit ea pentru Adevarul.  

Dupa 14 ani de chinuri in lagar, Aspazia Otel Petrescu a vazut din nou lumina soarelui.

„Lumea de afara era altfel, comunismul devenise victorios. Mi-a fost mai greu sa ma acomodez cu acea «libertate», decat cu inchisoarea“, marturisea femeia.   

In 1958, cu foarte multa dificultate reuseste sa se angazeje pe un post de contabila la o cooperativa din Roman. In 1964 se casatoreste cu Ilie Alexandru Petrescu. Impreuna cu acesta ii creste pe cei doi copii orfani, care ajung calificati (fiul- inginer, iar fiica- medic).  

Sursa foto: Adevarul


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si