O lume de catifea, de la origini până în prezent!

Numai când îi pronunțăm numele, ne vine în minte acea atingere plăcută, un sentiment de căldură, un crâmpei de lux pe care nu putem să nu îl iubim. Catifeaua a strălucit mereu, remarcându-se adesea dintre alte materiale textile, ca un simbol al opulenței, al rafinamentului, al aristocrației.

Madalina Grigore, luni 19 februarie 2024 , 21:07

O lume de catifea, de la origini până în prezent!

O lume de catifea, de la origini până în prezent!

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

De la originile sale timpurii până la prezent, acest material prețios a captivat imaginația oamenilor, devenind o parte esențială a modei. Chiar și în designul interior regăsim acest textil superb, folosit în mobilier, decorațiuni interioare, draperii. Având o istorie bogată, variată, catifeaua a traversat secole, a marcat culturi, continuând să-i fascineze pe cei care știu să îi aprecieze adevărata valoare.

Originile catifelei

Ca multe alte textile de lux, și acesta își are locul de obârșie în Orientul Îndepărtat, mai precis în China antică, unde a fost produsă pentru prima dată în jurul anului 200 î.Hr. Totuși, pentru prima oară se pare că a fost comercializată în Bagdad. Procesul de fabricație implică țeserea firelor de mătase pentru a crea un material dens, moale, care a fost ulterior tăiat pentru a crea acea suprafață caracteristică a catifelei. Chinezii au păstrat acest secret prețios pentru ei înșiși o perioadă de timp, iar catifeaua a devenit un simbol al bogăției, al statutului în acea societate. Drumul Mătăsii a fost secole la rând ruta prin care negustorii aduceau din Orient textile, mirodenii, podoabe neprețuite și în Europa. Așa a ajuns pe bătrânul nostru continent și catifeaua, captivând imaginația aristocrației. În special în Italia, producția de catifea s-a dezvoltat rapid în timpul Renașterii. Orașul Lucca a devenit un centru important pentru fabricarea ei, fiind dezvoltate o mulțime de tehnici pentru a-i îmbunătăți calitatea. În secolele următoare, catifeaua a continuat să fie o prezență importantă în moda europeană. În timpul perioadei baroce, a fost folosită obsesiv am putea spune pentru creații extravagante, cu broderii elaborate, ornată cu accesorii strălucitoare.

Mai târziu, în perioada rococo, catifeaua a devenit simbolul de necontestat al eleganței, fiind preferată de aristocrația europeană. Pictori celebri precum Velázquez, Van Dyck, Rubens au folosit modul în care arată acest material pentru a-și îmbracă personajele, subliniindu-le statutul social. Au reușit, prin culori, să-i redea frumusețea de drept. Odată cu sosirea Revoluției Industriale, producția catifelei a devenit mai accesibilă, iar acest material luxos nu a mai fost rezervat doar elitei. Tehnicile de producție au fost îmbunătățite. Astfel, a devenit o parte integrantă a modei cotidiene pentru oamenii din toate clasele sociale. O vedem acum peste tot, ca un material popular în modă, fiind folosită pentru rochii de seară, jachete, accesorii. Este asociată cu eleganța, fiind preferată de designeri de top din întreaga lume.

Catifeaua în modă

Cum spuneam în paragraful anterior, acum acest material textil este disponibil pe scară largă. O putem găsi și la metru, pentru a ne croi piesele dorite.

De exemplu, la sharbektextil.ro vei găsi mai multe tipuri de catifea, inclusiv catifea elastica cu picatele argintii, negru. Catifeaua elastică este un produs inovator, folosit adesea în crearea unor ținute accesibile, ușor de purtat. Textura moale a catifelei elastice de la sharbektextil.ro este unul dintre aspectele sale distincte. Când este purtat, acest tip special, elastic se mulează elegant pe corp, conferind o senzație de confort, mult mai mare decât cel oferit de catifeaua clasică. De asemenea, catifeaua elastică are o strălucire distinctivă, că și cea clasică de altfel, care este rezultatul modului în care sunt țesute firele de mătase sau alte fibre textile. La sharbektextil.ro vei găsi, așadar, catifea elastică, de mătase, de bumbac, pentru orice proiect întreprins la care este necesar un asemenea material. Deși este adesea asociată cu rochiile de seară sau cu alte articole de îmbrăcăminte formale, catifeaua poate fi integrată într-o varietate de alte produse.

Cum spuneam mai sus, pot fi realizate textile pentru casă, extrem de apreciate în ultimii ani. Sharbektextil.ro îți pune la dispoziție inclusiv culori cât mai diversificate, pentru a te ajuta. Alegerea de a purta catifea poate transmite un mesaj puternic despre rafinamentul persoanei respective, înțelegerea modei, iar a o integra în casă ne aduce acel aer de lux al încăperilor de odinioară. Am specificat deja că, de-a lungul secolelor, catifeaua a fost asociată cu regalitatea, cu aristocrația, fiind purtată de monarhi sau nobili, mai ales la evenimente importante. Această moștenire istorică conferă acestui material textil o valoare simbolică.

Cum se întreține

Nu de puține ori se întâmplă ca, în momentul în care spălăm o haină de catifea, să ne trezim că o distrugem, pentru că nu știm cum să îi acordăm atenția cuvenită. Dacă vom cumpăra ceva din catifea, regulile de întreținere sunt trecute pe etichetă, însă dacă confecționăm singuri un produs, ar trebui să cunoaștem anumite aspecte în acest sens. Trebuie să știi că catifeaua nu reacționează bine la umiditate, care poate deteriora fibrele, cauzând decolorare sau pătare. Evită să porți catifea când plouă sau când te confrunți cu umiditate ridicată. De asemenea, temperaturile ridicate pot deteriora fibrele, deformând materialul. Deci, articolele de catifea nu trebuie expuse direct surselor de căldură, cum ar fi radiatoarele sau soarele puternic. Călcatul poate deteriora fibra, lăsând urme inestetice. Trebuie să folosești o cârpă de bumbac curată, pusă pe material, iar fierul nu trebuie setat la o temperatură foarte ridicată. Catifeaua nu trebuie spălată în mașină, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea ei, la pierderea formei, la estomparea strălucirii. În schimb, este recomandat să îndepărtezi petele cu grijă, manual sau să apelezi la serviciile unei curățătorii profesionale. Atunci când nu sunt purtate, articolele de catifea ar trebui păstrate într-un dulap aerisit, ferit de lumina directă a soarelui.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Final de drum pentru doi tineri din Bacău. Aceștia și-au pierdut viața într-un accident... Final de drum pentru doi tineri din Bacău. Aceștia și-au pierdut viața într-un accident teribil, în această dimineață
spotmedia.ro
Analiză: Doborârea rachetelor în timp ce lași lansatoarele intacte e ca și cum ai lovi... Analiză: Doborârea rachetelor în timp ce lași lansatoarele intacte e ca și cum ai lovi țânțarii fără să închizi geamul
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si