Close sidebar
Close sidebar

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat o piele asemănătoare cu cea umană pentru roboți

Oamenii de știință de la Universitatea Southeast au dezvoltat o piele electronică din mătase naturală pentru roboți.

Stefania Pavel,

Pielea electronică permite roboților să se orienteze în mediul înconjurător în întuneric, simțind obiectele din jurul lor

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat o piele asemănătoare cu cea umană pentru roboți, oferindu-le simțul tactil, a anunțat agenția de știri de stat Xinhua, conform  Alarabiya News.

Pielea roboților poate detecta schimbările de temperatură și presiune

Pielea electronică permite roboților să se orienteze în mediul înconjurător în întuneric, simțind obiectele din jurul lor. Mai mult, aceasta imită proprietățile pielii umane, deoarece se poate întinde și chiar vindeca singură. De asemenea, e-skin este capabil să detecteze schimbările de temperatură și presiune.

Oamenii de știință de la Universitatea Southeast au dezvoltat o piele electronică din mătase naturală pentru roboți

[Sursa foto: PixaBay]

Până în prezent, una dintre principalele provocări în dezvoltarea e-skin a fost lipsa unor materiale compozite adecvate pentru a imita proprietățile senzoriale ale pielii umane. Oamenii de știință de la Universitatea Southeast au depășit această provocare prin dezvoltarea pielii electronice din mătase naturală.

Citește și: Elton John comercializează produse de turneu ciudate, inclusiv pijamale de 1.750 de lire sterline

"Pielea electronică se vindecă singură", a declarat Duan Shengshun, membru al echipei de cercetare, menționând că o grefă de piele poate fi făcută cu ușurință prin atașarea unei noi bucăți la bucata zgâriată.

Materiale unice folosite pentru crearea pielii roboților

Pielea fabricată în laborator  a reușit să genereze cu succes aspectul și atingerea pielii umane reale și, ca atare, s-a constatat că aceasta respinge apa și se repară singură atunci când este rănită minor sau formează abraziuni, la fel ca organismele vii.

Cercetătorii au publicat o lucrare despre acest experiment în revista Matter, în care au explicat cum au amestecat colagenul și fibroblastele dermice umane pentru a crea o soluție de piele. Apoi au scufundat un deget robotizat în substanță și au văzut cum materialul se mula strâns pe partea de corp robotizată cu trei articulații pentru a da aspectul unui deget uman real. 

Citeste si: Cine sunt cei doi polițiști care și-au pierdut viața în accidentul de la Târgu Lăpuș. Sora unuia dintre agenții decedați a fost rănită grav- kanald.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Pielea roboților respinge apa și se repară singură atunci când este rănită minor sau formează abraziuni, la fel ca organismele vii

[Sursa foto: Pexels.com]

Shoji Takeuchi, profesor la Universitatea din Tokyo și autorul principal al acestui studiu, consideră că pielea vie este "soluția supremă" pentru a oferi roboților umanoizi un aspect realist, deoarece materialul folosit pentru a crea replica de piele a cultivat aceeași textură vizuală și capacități unice la care ne-am aștepta de la pielea organismelor vii.

Citește și: Incident neplăcut la o școală din Giurgiu. Trei elevi și-au provocat răni după ce au urmărit clipuri pe TikTok

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este omul de afaceri care a murit într-un accident cumplit cu ATV-ul- radioimpuls.ro

Oamenii de știință doresc ca oamenii să se simtă confortabil să interacționeze cu umanoizii, în special în industriile de sănătate și servicii. Aceștia recunosc că un aspect asemănător cu cel uman este un factor important pentru a face roboții mai apropiați și mai relaționabili, menționând că ar putea încă încorpora foliculii de păr, unghii și glande sudoripare pentru a rafina și mai mult detaliile pielii.
Tehnologia roboților nu mai este science fiction și a avansat rapid în ultimii ani. Elon Musk lucrează pentru a dezvălui un prototip Tesla Bot în acest an, în timp ce Engineered Arts a debutat deja un robot umanoid realist numit Ameca, dar nu toată lumea a știut ce părere să aibă despre el, conform IGN.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI