Majorarea pensiilor cu rata inflației va avea loc la 1 ianuarie 2023, dar a precizat că rata inflației luată în calcul va fi cea din 2021, adică 5,1%, nu cea de acum, care este 15,1%.

În prezent, valoarea punctului de pensie este de 1.586 de lei, iar pensia minimă este de 1.000 de lei.

Există trei scenarii pentru creșterea pensiilor

Primul scenariu arată o creștere a pensiilor de 8%, cel de al doilea scenariu – o majorare de 10%, iar a treia variantă este o creștere a pensiilor cu rata inflației

din prezent, adică un procent de 15%.

Scenariul 1: majorare pensii cu 8% – valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.712 lei, creștere cu 126 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.080 de lei, creștere cu 80 de lei.

Citeste si: VIDEO- Rata inflației crește în continuare, salariile românilor scad

Scenariul 2: majorare pensii cu 10% – valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.744, creștere cu 158 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.100 de lei, creștere cu 100 de lei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Scenariul 3: majorare pensii cu 15% – valoarea punctului de pensie ar ajunge 1.823 de lei, creștere cu 237 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.150 de lei, creștere cu 150 de lei.

Ce declarații a făcut Ministrul Muncii referitor la punctul de pensii pentru 2023?

,,Nu vom merge pe o majorare mai mică. Vom încerca și facem extrem de multe simulări să vedem cum ne descurcăm și cum ne așezăm.

Cu siguranță va fi o majorare a pensiilor, aşa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Chestiunea este un pic mai complicată din punct de vedere tehnic, dar noi vom face mai mult decât spune legea. Și aici, când se va lua decizia în coaliție, este atributul liderilor coaliției să anunțe. Eu vă spun doar legal. Dacă ar fi să dăm doar rata inflației, rata inflației pentru anul 2022 o să o cunoaștem abia la sfârșitul primului trimestru din 2023, de aia în Legea 263, legea pensiilor, se spune că se merge pe o rată a inflației din anul 2021, care era mult mai mică decât ce este acum”, a declarat Marius Budăi.

Ce pensii ar putea fi scutite de impozit?

Pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit.

O altă majorare a pensiilor s-ar putea decide în perioada următoare. Persoanele care au acum pensia sub 3.000 de lei ar putea să nu mai plătească impozitul de 10%, iar acest lucru ar aduce un spor lunar de aproximativ 100 de lei pentru fiecare pensionar.

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Dacă în coaliție, măsura va fi adoptată, cel mai probabil va intra în vigoare din 2023. În acest moment, doar pensionarii care au sub 2.000 de lei lunar nu plătesc impozit.

Citeste si: Veste proastă pentru românii care vor să iasă mai devreme la pensie

4,3 milioane de români au pensii lunare sub 3.000 de lei, în timp ce 3,3 milioane de români au sub 2.000 de lei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si