Desi in aceasta zona horele traditionale sunt rar intalnite, oamenii sunt pasionali atunci cand combina servitul tuicii locale cu dansul. Acest tip de hora s-a "nascut" in inima Tarii Nasaudului, mai exact in Runcu Salvei, o comuna autentica, acolo unde traditiile sunt inca pretuite si pastrate. "La noi sunt clopurile cu pana de paun si cizmele de piele. Cand mergeau si jucau, barbatii bateau cu piciorul in podele, pentru a arata cat sunt de hotarati.
Bateau in podele, strigau, astea sunt niste elemente de bucurie, bucuria de a fi impreuna, de a fi roman", spune creatoarea de costume populare Virginia Linul, care si-a pus in cap sa scoata din anonimat aceasta"
, a explicat primarul Anchidim Pavelea pentru cei de la adevarul.ro

Desi parea pierduta, aceasta traditie a prins viata duminica trecuta, atunci cand 5.000 de oameni s-au prins in joc imbracati in costume populare din toate zonele tarii si au dansat "Roata de la Runc".

Hora a fost atat de spectaculoasa incat a intrat in Cartea Recordurilor. Tonul petrecerii l-a dat celebrul coregraf 'Nea Marin, cel care a si explicat pasii acestui dans.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si