”Va trebui sa luam o decizie, lucrurile s-au schimbat fata de intelegerea de ieri. PSD a propus azi in birourile permanente retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de legi pe care ne-am inteles ieri si care au fost trecute de comisiile de specialitate. Urmeaza ca la 12:30 sa avem o sedinta a grupurilor UDMR din Camera si din Senat si vom lua o decizie cu privire la ziua de maine.

Variantele sunt putine, datele problemei s-au schimbat radical”, a declarat Tanczos Barna.

Biroul Permanent al Senatului a decis marti dimineata sa retraga de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR in schimbul sustinerii motiunii de cenzura. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se numara instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din Romania si doua modificari la legea educatiei.

Pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului fusesera introduse trei legi pentru dezbatere si vot final, legi de maxim interes pentru UDMR si pe care maghiarii le negociasera luni cu PSD promitand la schimb sprijin pentru motiunea de cenzura.

Una dintre aceste legi viza instituirea zilei de 15 martie ca zi a maghiarilor din Romania, act normativ care

a primit luni raport de adoptare de la comisia de administratie.

Alte doua legi care trebuiau sa intre in dezbaterea plenului Senatului vizau modificari la legea educatiei. Una dintre modificari prevedea finantarea de catre stat a invatamantului superior confesional la universitatile private.

”Azi in Romania invatamantul teologic e sustinut de statul roman de la bugetul de stat. E finantat cultul majoritar, cat si cultul catolic.

In schimb, pentru cultul protestant nu exista aceasta posibilitate legala. Aceasta lege punea egalitate pentru toata lumea, pentru toate cultele religioase asa cum Constitutia Romaniei consacra aceasta egalitate”, a declarat senatorul UDMR Cseke Attila, care a criticat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Marilena Hagi i-a dat de gol pe Ianis și Elena în ziua nunții! Mama fotbalistului, declarații despre nepoți: „Fericită”. Gică Hagi abia și-a putut stăpâni emoțiile- wowbiz.ro

Un ultim act normativ care trebuia sa intre la vot marti in Senat, si care fusese negociat de PSD cu UDMR in schimbul sustinerii de catre maghiari a motiunii de cenzura, viza examen de capacitate si Bacalaureat diferentiat pentru elevii care studiaza in limbile minoritatilor nationale.

”In al doilea rand, copiii care sunt la scoala cu o limba de predare a minoritatilor nationale. Pentru invatarea limbii si literaturii romane au un program special pentru ca limba lor materna nu e limba romana. Dar acest lucru nu e corelat in ceea ce priveste sustinerea examenului de capacitate si de Bacalaureat, care trebuie sa se desfasoare la fe, dupa programa speciala”, a mai spus Cseke Attila.

UDMR a solicitat plenului Senatului reintroducerea pe ordinea de zi a celor trei acte normative, dar cererea lor a fost respinsa.
PSD si UDMR nu s-au inteles nici marti dimineata asupra pragului pentru folosirea limbilor minoritatilor in administratie; sedinta comisiilor, anulata

Sedinta comuna a comisiilor juridice, a drepturilor omului si cea pentru administratia publica s-a anulat, marti dimineata, pentru a doua oara, din cauza ca reprezentantii UDMR si PSD nu s-au inteles asupra proportiei unei minoritati nationale in populatia unei localitati de la care folosirea in administratie a limbii respectivei minoritati devine obligatorie.

Deputatii din cele trei comisii au asteptat aproape o ora inceperea sedintei in care trebuia sa dea raport propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.215/2001 a administratiei publice locale, care prevede scaderea pragului pentru folosirea limbilor minoritatilor in administratie.

„Sedinta celor trei comisii programata pentru astazi nu va mai avea loc. Presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea”, este mesajul pe care membrii

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Beach, Please! 2024. Ce cantitate de substanțe interzise au găsit oamenii legii asupra rapperului Wiz Khalifa? Reacția artistului în fața anchetatorilor- radioimpuls.ro

Comisiei juridice l-au primit de la deputatul PSD Eugen Nicolicea.

„Cele trei solicitari din partea comisiilor au ramas fara obiect, nu au mai fost discutate in Biroul Permanent. Comisiile si-au anulat solicitarile de a lucra in paralel cu plenul”, a spus secretarul Camerei Deputatilor, Ioana Bran, la finalul sedintei Biroului Permanent.

Sedinta comuna a comisiilor juridice, a drepturilor omului si cea pentru administratia publica s-a amanat luni seara, dupa 40 de minute in care deputatii au asteptat sa inceapa lucrarile, pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.215/2001 a administratiei publice locale, din cauza ca reprezentantii UDMR si PSD nu s-au inteles asupra proportiei unei minoritati nationale in populatia unei localitati de la care folosirea in administratie a limbii respectivei minoritati devine obligatorie. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, dupa discutiile cu UDMR, ca social-democratii nu ”vand” Transilvania, iar in privinta adoptarii chiar astazi in comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din Romania, el a spus ca sunt si alte minoritati, precum turcii si tatarii, care au zile instituite prin lege. Liderul PSD a admis ca se negociaza cu UDMR proportia de populatie intr-o comunitate de la care minoritatile pot folosi limba materna in administratie. Dragnea a spus ca si fara voturile parlamentarilor UDMR, social-democratii au "o majoritate confortabila” pentru a vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si