"Nu s-a discutat astazi (vineri- n.r.) despre o armata europeana, si nici în viitorul apropiat nu se va discuta. Initiativele care exista în domeniul apararii nu vizeaza crearea unei armate europene. Este o informatie care s-a dus, cum se spune, în media, doar ca ea nu reflecta preocuparile conducerii UE", a afirmat Iohannis, la finalul reuniunii informale a Consiliului European din Slovacia, potrivit News.ro.

Presedintele a afirmat ca interesul Uniunii este pentru cresterea initiativelor pe zona de aparare si cresterea coordonarii lor, inclusiv cu structurile NATO, iar planul pe termen scurt este crearea unui "centru de comanda" pentru zonele de interventie unde trebuie sa intervina armatele nationale, ale membrelor UE. ”Nu intentioneaza nimeni sa creeze ceva în paralel sau în loc de NATO", a subliniat Iohannis.

Presedintele a mai spus ca subiectul de interes pentru UE este industria de aparare, toti liderii fiind de acord ca trebuie ca ea sa fie revigorata, mai ales în zone "cu traditie", cum este Romania.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

Precizarile lui Klaus Iohannis vin dupa ce, marti, la finalul discutiilor cu presedintele francez, Francois Hollande, a anuntat ca Romania sprijina initiativa franco-germana privind înfiintarea unei armate a UE, care sa vina în completarea eforturilor NATO, omologul sau francez precizand ca Uniunea nu se poate baza doar pe forte externe si are nevoie de o anumita autonomie.

Subiectul armatei UE a fost abordat de Francois Hollande, care a aratat ca Uniunea are nevoie sa investeasca mai mult în aparare, în special prin crearea unei industrii proprii de aparare.

Acest subiect va fi discutat si bilateral între Romania si Franta în urmatoarea perioada, la nivelul ministrilor de Aparare.

"Eforturile principalelor state europene nu sunt suficiente. Franta face o parte, partea ei, este principalul buget de aparare din Europa, dar trebuie sa facem în asa fel încat toate tarile sa se implice mai mult în apararea Europei, în sensul larg", a spus Hollande.

Anul trecut, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armata europeana, care sa asigure UE mai multa forta pentru a face fata amenintarilor reprezentate de Rusia si nu numai.

Propunerea este puternic sustinuta de Germania si Franta, existand semnale si din partea Italiei, însa o decizie nu a putut fi luata pana acum, din cauza opozitiei traditionale a Marii Britanii. Pe 16 septembrie va avea loc, la Bratislava, prima reuniune a Consiliului European la care Marea Britanie nu va participa, subiectul armatei europene urmand a fi discutat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si