Imprumuturile cu dobanda fixa ar putea fi o solutie, dar numai daca stiti cum sa comparati avantajele si dezavantajele in functie de veniturile dumneavoastra. Specialistii ne invata ce trebuie sa facem ca sa alegem produsul potrivit de creditare.

Cursul valutar reprezinta o problema care poate duce la explozia ratelor. Asadar, iata prima intrebare importanta.

Reporter: In moneda nationala sau in valuta? Iar raspunsul e unul simplu, spun brokerii de credite.

Broker credite: Moneda cea mai buna este cea in care primesti venitul! Primesti in lei, ia in lei!

Creditul in moneda in care iei salariul te protejeaza de cresterea cursului. Sa ne gandim si la problema ROBOR, un indicator cu mari fluctuatii in ultima vreme. O solutie poate fi un credit cu dobanda fixa.

ALINA SIMION, ANALIST FINANCIAR CONSO.RO: Dobanda fixa are rolul de a proteja clientii de eventualele cresteri de pe piata monetara.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Dezavantajul apara in cazul in care dobanda variabila scade. Clientul nu mai beneficiaza de reducerea ratei.

ALINA SIMION, ANALIST FINANCIAR CONSO.RO: Creditele cu dobanda fixa  au un comision de rambursare anticipata de pana la 1 la suta.

In cazul creditelor cu dobanda variabila acest comision trebuie sa fie zero, conform legii.

Reporter: "Mergi seara spre casa mereu pe acelasi drum? Atunci stii la ce stat e astepti.

Aceasta e dobanda fixa. Schmibi traseul de mai multe ori? Atunci vei avea parte de surprise: poti descoperi o ruta mai scurta sau alta mai lunga."

Cam asa e si cu dobanda variabila. In prezent Roborul este la cel mai scazut nivel din ultimele 2 luni. Dar experienta din toamna trecuta ne invata ca lucrurile se pot schimba. Si contextul politic poate fi un factor agravant.

ECONOMIST SEF LA O BANCA: Am avut un soc destul de mare pe ratele de dobanda.

In cazul creditelor ipotecare, majoritatea bancilor ofera dobanda fixa in primii 10 ani, apoi se trece la dobanda variabila.

ALINA SIMION, ANALIST FINANCIAR CONSO.RO: Este foarte important ca un consumator sa compare toate ofertele din piata si sa nu se axeze neaparat numai pe tipul de dobanda, ci sa ia in calcul toatre costurile creditelor.

Pentru asta comparam Dobanda Anuala Efectiva, cea care include toate costurile unui credit.

ANALIST FINANCIAR: O rata de indatorare potrivita este de 30, maximum 40 la suta.

Specialistii va invata sa faceti urmatorul calcul. Comparati costul total al unui credit cu dobanda fixa pe care il cunoasteti de la inceput cu cel al unui produs cu dobanda variabila, dar cu un scenariu negativ.

Dublarea ROBOR-ului, sa spunem. In unele situatii puteti descoperi ca dobanda fixa inseamna o suma totala mai mare de rambursat la final.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si