"A fost aprobată o OUG prin care se reduce cota taxei pe valoarea adăugată pentru turism şi activităţile conexe şi sunt prevăzute mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare a contribuabililor şi modalităţi de sprijin a autorităţilor locale. Prin actul normativ se propune ca începând cu data de 1 noiembrie să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5 la sută pentru: cazarea la hotel sau în locaţii asemănătoare, precum şi pentru camping, serviciile de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, parcuri de distracţii şi reacreative.

Această măsură are ca scop promovarea turismului, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Acelaşi act normativ se referă la turismul balnear, fiind eliminată cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală pentru consum. Măsura va intra în vigoare tot de la 1 noiembrie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

De asemenea, vor fi acordate bonificaţii de 10 la sută pentru plata unor obligaţii fiscale: contribuabilii care primesc în luna noiembrie notificare de la ANAF cu termen de plată 30 iunie anul viitor, în cazul în care plătesc înainte de 15 martie, iar dacă vor fi notificaţi de ANAF în februarie anul viitor, vor primi reducere de 10 la sută în cazul în care plătesc înainte de

31 martie.

Tot prin acest act normativ aprobat de Guvern, primăriile vor putea contracta împrumuturi de până la 450 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării cu apă caldă şi căldură în sezonul rece.

Din nefericire, potrivit lui Adrian Teampău, nu toţi câştigă de pe urma acestor modificări legislative, deoarece unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA. Aici ne referim la definiţia serviciilor de restaurant şi catering din Codul Fiscal.

Doar agenţii care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare şi băutură, vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%. Un exemplu în acest sens îl constituie unităţile de alimentaţie care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziţie un spaţiu pentru consum şi nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă). Aşadar, o pizza comandată şi livrată la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin să mănânci la restaurant decât acasă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si