Ar putea fi un paradox romanesc! Cresterea galopanta a pretului la carburanti parca a adus si mai mult haos in trafic!

Ca romanii risipesc bani pe orice, se vede cu ochiul liber. La colt de strada, se cumpara de toate, restaurantele sunt pline, la fel si magazinele de haine.

In aceasta perioada, marile lanturi de magazine au suplimentat personalul ca sa faca fata valului urias de clienti.


In ciuda scumpirilor, cosul de cumparaturi e doldora cu de toate. Si... va fi tot mai plin, caci se apropie Sarbatorile, cand vanzarile se tripleaza. 

Au, n-au bani, romanii nu renunta nici la vacante. Vanzarile la pachetele turistice au crescut si ele.

Iar... Cine nu bate drumul pana la magazine, sta acasa si... de cumparaturi nu se lasa. Comertul online a luat si el un avant surprinzator.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Consumul este cel care a dus la o crestere economica record, de 8.6%, potrivit ultimelor date Eurostat. Suntem pe primul loc intre statele Uniunii Europene la acest capitol, iar agentiile straine s-au grabit sa numeasca Romania... "tigrul" Europei.

Insa, spun analistii economici, ghearele acestui tigru ne vor zgaria tot pe noi, caci ESTE o crestere periculoasa, bazata mai mult pe consum din import, nu pe investitii si productie proprie.

"Din pacate creste consumul bunurilor din alte state, importate de noi si vandute aici in Romania" 

"Am importat mai mult decat am exportat si din aceasta cauza, cand vom plati datoriile pentru aceste importuri vom avea presiuni pe cursul de schimb valutar, adica va creste cursul de schimb"

In ultimele 9 luni, importurile au fost de 55 de miliarde de euro. In plus, efectele masurilor luate de executiv sunt crunte.

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile, a crescut la 2.09%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014 pana in prezent.
Si leul continua sa se deprecize fata de moneda unica europeana. La casele de schimb valutar, un euro se vinde si cu 4.7 lei. Iar asta va provoca alte scumpiri in lant in urmatoarele luni si... un derapaj al economiei, avertizeaza pana si guvernatorul BNR. Guvernul vede doar partea plina a paharului.

Numai la capitolul investitii nu suntem de invidiat. La rectificarea bugetara de ieri, guvernul a taiat din banii destinati proiectelor de infrastructura si i-a impartit la salariile bugetarilor si la pensiile speciale.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si