Tradiții Buna Vestire 2022 mai este cunoscută în popor și sub numele de Ziua Cucului sau Blagoştevenia. Este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. 

Buna Vestire din data de 25 martie reprezintă prima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Potrivit tradiției, în această zi oamenii nu trebuie să se certe.

Buna Vestire 2022

Tradiții de Buna Vestire

În această zi, în unele biserici se postește până la ora 17:00 când are loc Sfânta Liturghie. Creștinii care nu au mâncat și s-au spovedit se pot împărtăși, după care, alături de toată comunitatea bisericii, mănâncă pește.

Se spune că persoanele care gustă din preparatele de pește în ziua de Buna Vestire se vor simți întregul an ca peștele în apă. Totodată, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă pentru că mor peștii.

Citeste si: Buna Vestire 2022: Ce semnificaţie are sărbătoarea?

Se crede că în ziua de Buna Vestire sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an. Acesta este și motivul pentru care sărbătorii i se mai spune și Ziua Cucului. Este pasărea care anunță efectiv venirea primăverii, iar primul cântec trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate.

Trebuie să i  găsească pe oameni veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Cei care nu respectă aceste lucruri nu se vor putea bucura în acel an. Se spune că dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului reprezintă un semn rău pentru persoana respectivă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Potrivit obiceiului, băieții și fetele întrebau pasărea lucruri de care erau interesați: „m-oi însura/ mărita?”. Tăcerea cucului reprezenta motiv de bucurie pentru cei care întrebau, deoarece se aștepta o căsătorie grabnică, în timp ce dacă pasărea cânta aducea supărare, deoarece fiecare cântat al păsării însemna încă un an de așteptare până la nuntă.

Buna Vestire 2022

Ce nu este bine să faci pe 25 martie?

Tradiția spune că în această zi oamenii nu au voie să se certe pentru că vor avea necazuri pe tot parcursul anului. 

În zona Bucovinei nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire deoarece se crede că puii vor ieși cu două capete și patru picioare.

Citeste si: Acatistul Bunei Vestiri: Când trebuie citit şi ce beneficii aduce?

În ziua de Buna Vestire se poate ara, dar nu se poate semăna pentru a nu m,ânca păsările boabele de sub brazdă. Gospodinele din Maramureș adună lucrurile pe care nu le mai folosesc și le dau foc. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Potrivit unei superstiții, de Buna Vestire este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor. În vestul țării, Buna Vestire este cunoscută sub numele de Zămislirea Domnului.

De asemenea, în ziua de Buna Vestire nu este bine să se lucreze. Se spune că cei care fac acest lucru nu vor avea parte de spor tot anul. Se spune că în ziua de Buna Vestire nu este bine să dormi la prânz pentru că vei fi somnoros la finalul anului. 

Tradiția spune că vremea din ziua de Buna Vestire determină vremea din ziua de Paște. 

Citeste si: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2022 şi ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si