"Peste cinci mii de oameni au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române în centrul Iașiului, unde s-a jucat hora unirii și în urmă cu 165 de ani. Doar că anul acesta, cei care au ieșit în piață au rămas spectatori la hora politicienilor. Pentru prima dată, publicul a fost nevoit să rămână după gardurile de protecție", a transmis Cristian Sabbagh.

Fiecare cu hora lui

Nu oricine s-a prins în tradiționala horă a unirii de la Iași.

Oficialitățile și oamenii de rând nu au dat mână cu mână și au marcat separat momentul istoric.

"Eu mă bucur că am făcut partea din unirea de aici, este prima dată când vin în Iași în această zi importantă și mă bucur, la mulți ani, români", a spus un participant.

"Am fost plecată 7 ani în pribegie și faptul că am avut ocazia să vin acasă, e nemaipomenit, îmi pare rău că n-am putut să dansez hora unirii, dar faptul că dansăm aici toți... dacă veneam până aici fără să dansez și să cânt, nu mă simțeam român. Extraordinar, să trăim în medii frumoase", a spus un participant.

Cine n-a încăput în hora politicienilor, a jucat pe ritmuri populare... ceva mai târziu.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pentru că a fost zi de sărbătoare, acest bărbat a venit de acasă, de la Suceava, cu bucate tradiționale și vin fiert pe care le-a împărțit oamenilor din piață.

"Luați de sufletul domnitorului român! Avem slănină, turtă făcută de bunicile noastre și dăruim și noi puțin din puținul pe care-l avem pentru că suntem țărani, țărani simpli care își iubesc țara", a spus un participant.

Autoritățile au pregătit câteva mii de plăcinte tradiționale poale-n brâu, iar oamenii s-au încălzit cu un ceai cald.

Unii nu au vrut să plece cu mâna goală așa că au tăiat steagurile și panglicile care au fost puse pentru decor și le-au luat acasă.

Mica Unire a fost marcată și de studenții Universității Tehnice din Iași. Aceștia au organizat hora proprie în campus.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu, apariție neobișnuită de Ziua Unirii Principatelor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si