Este prețul...special pentru pofticioșii care vor să se bucure de cireșele timpurii. Tarifele se vor regla abia după primele săptămâni de livări constante!

Cireșe la 15 lei în livadă și 100 în piață

De sus, pare un câmp plin cu magnolii înfloite. De fapt, e livada cu cireși dintr-o stația de cercetare și dezvoltare agircolă. Coborâm cu picioarele pe pământ, la marginea localității constănțene Valu` lui Traian.

„Maxim într-o săptămâna va înflori și cireșul(...) iar la recoltat sperăm să începem chiar de la 1 iunie anul acesta.”

George Lămureanu, cercetător științific: „Preconizăm un preț la soiurile timpurii de cireșe de minim 15 lei, să plece de la noi din ferma. Ideea este ca prețul fructelor este in funcție de prețul de cost al acestora, adică cât ne costa sa producem un kg de cireșe cu îngrășăminte care s-au triplat la pesticide, de asemenea și plus de asta vin foarte greu din afară.”

Citeste si: Fructul care a fost retras de urgență din magazine. Este extrem de iubit de români, dar reprezintă un pericol

Adaos uriaș pentru cireșele timpurii

Intermediarii care duc marfa în piețe și o vând în calitate de comercianți vor pune un adaos uriaș pentru cireșele timpurii. De la 15 lei se va ajunge la un preț final de peste 6 ori mai mare. 

„- Sunt deja mai scumpe, nu doar cireșele, toate sunt deja mai scumpe.

- Anul trecut, de exemplu cât erau? 40-50 lei kilogramul?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

- Nu, primele când apar sunt peste 100.

- Peste 100 lei?

- Primele, primele! În cantități foarte mici, nu știu, dacă va fi cerere o să aducem. Sunt clienți care își permit!”

Citeste si: Vremea capricioasă dă peste cap agricultura

După ce fermierii vor începe să livreze cantități mai mari de cireșe vom ajunge și la prețuri mai accesibile

Raluca Sevastru, corespondent Kanal D: „Nici piersicile și nici caisele nu vor scapa de majorări. Dacă anul trecut, în această livadă kilogramul de piersici costa 3 lei iar, iar cel de caise cu 5 lei, anul acesta kilogramul de piersici va fi 5 lei și cel de caise 8 lei.”

Și cantitatea recoltată este un indicator important în stabilirea prețurilor. 

„În afară de prețul de cost, banii care se bagă pentru a produce un kg de fructe, depinde de la an la an câte fructe avem în livada pentru că din cauza înghețului de revenire și a brumelor târzii putem avea cireși de la 2 tone/ha la 10-15 tone/ha la fel și la piersică și caisă putem ajunge la 20 tone dar de exemplu anul trecut am avut undeva la 2 tone.”

Citeste si: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman, pusă la zid de angajații unui hotel: "Nu știu cine te consideră pe tine vedetă, tatăl tău a fost, eu de tine n-am auzit până ieri"- radioimpuls.ro

În mai puțin de 2 luni vor apărea primele cireșe românești

În mai puțin de 2 luni vor apărea primele cireșe românești

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

În alți ani, la final de aprilie piersicile și caisele erau deja distribuite către comercianți, dar anul acesta le vom vedea pe tarabe abia la sfârșitul lunii iunie.

Citeste si: VIDEO- Coșul de cumpărături devine tot mai mic. Care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si